fbpx
Skip to main content
Penzioneri

Nacionalne penzije će moći i da se ODUZMU! Evo kako i kome

Foto: Profimedia/ilustracija
Predlozi ministarstva kulture predviđaju promene koje se odnose na kriterijume za dodeljivanje priznanja "nacionalne penzije", a koje uključuju i neku vrstu "moralne podobnosti", kao i mogućnost oduzimanja već dodeljenog priznanja.

Ministarstvo za kulturu pripremilo je predloge za promenu člana Zakona o kulturi koji se odnosi na dodeljivanje priznanja za vrhunski doprinos.

Lepe vesti za zadrugare: Pomoć od države u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela"

Lepe vesti za zadrugare: Pomoć od države u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela"

Uneta je odredba prema kojoj kandidat mora da poseduje "visoke moralne kvalitete/kulturni doprinos afirmaciji profesionalnih i etičkih vrednosti", ali bez preciziranja na koji način se to utvrđuje. 

Nova formulacija predviđa da predloženo priznanje može da bude nedodeljeno ili oduzeto onome ko ga je već ranije dobio, ukoliko se utvrdi da njegov nosilac šteti ugledu kulture i ugledu Srbije. 

- Ukoliko nosilac priznanja svojim ponašnjem ili učešćem u aktivnostima u obalasti kulture šteti ugledu kulture, i na taj način, ugledu Republike Srbije, Vlada može, na predlog Ministarstva, rešenjem odučiti da ne dodeli, odnosno ukine priznanje - navedeno je u predogu. 

Poklanja zemlju, seme i znanje, ima li ko da radi?

Poklanja zemlju, seme i znanje, ima li ko da radi?

Ukoliko ovi predlozi budu usvojeni, biće potrebna i promena vladine "Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina", koja je poslednji put ažurirana pre samo tri meseca. 

O predloženim izmenama u Zakonu o kuturi prošle nedelje je održan okrugli sto u organizaciji Ministarstva kulture i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd