Utorak 19. mar 2024.
Gorivo

AUTO ĆE SE PALITI SAMO U SLUČAJU NUŽDE? Cena nafte samo skače, a berel je dostigao svoj maksimum - šta čeka našu zemlju

Foto: Profimedia
Danas u Srbiji litar benzina košta oko 156 dinara, a dizela oko 160 dinara.

Cena nafte u svetu i dalje raste. Jedan barel sada vredi 76 dolara što je njegova najveća cena u poslednje tri godine. Barel je pre četiri meseca koštao 60 dolara, u novembru prošle godine 40 dolara, a pre godinu i po dana 20 dolara. Upravo ovakav trend zajedno sa očekivanjima, da bi oporavak globalne ekonomije mogao da donese dodatno poskupljenje, u poslednje vreme sve čeće postavlja pitanje dolazi li nam vreme kada se zbog visoke cene više neće vozikati kao što smo to navikli.

Nov razlog za strah: MMF upozorava na inflaciju i posledice, svi gledaju u oporavak SAD-a

Nov razlog za strah: MMF upozorava na inflaciju i posledice, svi gledaju u oporavak SAD-a

GRČKI PREMIJER IMA PORUKU ZA SVE TURISTE: "Nema zatvaranja granica Grčke!"

GRČKI PREMIJER IMA PORUKU ZA SVE TURISTE: "Nema zatvaranja granica Grčke!"

SVAKO DOMAĆINSTVO U PROSEKU IMA 250.000 EVRA, ali ih ipak muči jedan problem! Evo ko je najbogatija nacija u EU

SVAKO DOMAĆINSTVO U PROSEKU IMA 250.000 EVRA, ali ih ipak muči jedan problem! Evo ko je najbogatija nacija u EU

Danas u Srbiji litar benzina košta oko 156 dinara, a dizela oko 160 dinara. U odnosu na april to je poskupljenje za šest dinara, odnosno za 3 dinara za naftu. U odnosu na početak godine poskupljenje je još veće. Na pitanje gde je kraj, odgovor u najkraćem glasi da cena goriva u Srbiji zavisi od cene na svetskom tržištu, kao i da je za prelivanje cene sa globalnog tržišta na srpsko potrebno dva do tri meseca.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je nezahvalno prognozirati kretanje cena u narednom periodu, ali da je činjenica da globalna dešavanja imaju uticaj i na cene u Srbiji.

- Potrošači treba da budu svesni da će se promene na globalnom nivou odraziti i na srpsko tržište nafte i derivata. To znači da kada cene idu na više u svetu, idu i kod nas i obnuto. E sad, koliko tačno i kada teško je precizirati - rekao je Mićović.

Nebojša Atanacković iz Nafte AD više puta je ponovio da je za prelivanje cena sa svetskog na domaće tržište potrebno dva do tri meseca. Sada kaže da poskupljenje nafte u svetu bilo očekivano, a s obzirom na to da je cena bila u padu zbog pandemije korona virusa i smanjene tražnje.

- Bilo je za očekivati da će cena nafte u svetu poskupeti jer je i tražnja bila u padu. Sada je došlo do oporavka privrede, vraćanja letnjim turističkim tokovima, povećanju broja letova aviona... Viiše je i automobila u pokretu, privreda se vraća ranijim aktivnostima, pa raste i potreba za naftom - kaže Atanacković.

Barel i do 100 dolara!

Sve više analitičara tvrdi da će vrednost nafte toliko rasti u narednom periodu da bi mogla da dostigne cenu od 100 dolara po barelu. Ipak, ocenjuju, treba biti oprezan prilikom iznošenja ovakvih prognoza, posebno imajući u vidu nespremnost na saradnju koju pokazuju najveći proizvođači ovog energenta.

Međutim, više je glasova koji tvrde da će vrednost nafte rasti. Među njima su i brokeri i ekonomski analitičari ali i predstavnici banaka, kao što je Banka Amerike. Poslednji u nizu onih koji su istupili na ovu temu je Den Brulet, bivši američki ministar energetike.

Nalazište nafte
Nalazište nafte
Foto: Profimedia

Ukoliko se normalizuje situacija na tržištu, cena nafte bi čak mogla i da preskoči psihološku granicu od 100 dolara po barelu. S druge strane, nije isključeno ni da bi se ova sirovina mogla kretati u suprotnom smeru, za šta bi glavni krivac bila nespremnost velikih proizvođača nafte, koji sačinjavaju OPEK+, na dogovor i saradnju. Naime, kaže Brulet, ako svako bude proizvodio koliko želi bez ikakvog dogovora, vrlo lako bi se opet mogla urušiti cena nafte.

Da podsetimo, članice OPEK-a plus prošle nedelje nisu uspele da postignu dogovor o tome koja količina nafte je tržištu trenutno potrebna.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da će se saglasiti sa povećanjem dnevne proizvodnje, ali je dogovor propao nakon što su odbili odvojeni predlog za produženje ograničenja proizvodnje do kraja 2022. godine.

Pojedini izvori iz OPEK-a su izrazili uverenje da će diskusije biti nastavljene tokom ovog meseca i da će biti postignuta saglasnost za povećanje proizvodnje od avgusta, dok drugi smatraju da bi ograničenja trebalo da ostanu na snazi.

U regionu i skuplje

Najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini, za 1,02 evra po litru, a odmah zatim sledi Bugarska sa 1,04 evra. U Grčkoj je 1,62 evra.

Tako će vozač za pun rezervoar bezolovnog benzina, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 65,6 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 51 evro, a u Severnoj Makedoniji 55,5 evra, što znači da se ušteda po jednom "tankovanju" kreće od 1.200 do 1.800 dinara.

Što se tiče dizela ono je najskuplje je kod komšija u Hrvatskoj i košta 1,36 evra po litru, a već na drugom mestu nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,35 evra. I najjeftiniji evrodizel u regionu toči se u Bosni i Hercegovini, za 97 evrocenti po litru, a odmah zatim sledi Severna Makedonija sa 99 evroceni.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd