Skip to main content
gas

NAJNIŽA CENA GORIVA U SVETU JOŠ OD FEBRUARA: Stanje je stabilno, a evo šta to donosi Srbiji

Foto: Shutterstock
Od 2202 GMT, nafta Brent je pala za 38 centi na 102,40 dolara po barelu, dok je američka nafta izgubila 16 centi na 98,18 dolara.

Cene nafte su prvi put od februara, od momenta kada je počela kriza u Ukrajini, pale u ranom azijskom trgovanju, nakon drugog zarednog nedeljnog pada nakon što su svetski potrošači najavili planove za oslobađanje nafte iz strateških zaliha i dok su kineska blokada nastavljena.

KOME ĆE SADA BITI VEĆE KAMATE NA KREDITE? Jedna velika grupa dužnika može više da trpi, evo kakve su procedure

KOME ĆE SADA BITI VEĆE KAMATE NA KREDITE? Jedna velika grupa dužnika može više da trpi, evo kakve su procedure

KAKO DA JEFTINIJE PLATITE RAČUNE? Ovo su cake - na godišnjem nivou velika ušteda

KAKO DA JEFTINIJE PLATITE RAČUNE? Ovo su cake - na godišnjem nivou velika ušteda

KAKO PENZIONERI MOGU DA TRAŽE PRERAČUN PRIMANJA? Detaljni koraci - na ovo je posebno važno obratiti pažnju

KAKO PENZIONERI MOGU DA TRAŽE PRERAČUN PRIMANJA? Detaljni koraci - na ovo je posebno važno obratiti pažnju

Od 2202 GMT, nafta Brent je pala za 38 centi na 102,40 dolara po barelu, dok je američka nafta izgubila 16 centi na 98,18 dolara. Prošle nedelje, Brent je pao za 1,5%, dok je američki Vest Tekas Intermediate pao za 1%. Već nekoliko nedelja, pokazatelji su bili najpromenljiviji od juna 2020.

Zemlje članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) će pustiti 60 miliona barela u narednih šest meseci, a Sjedinjene Države će uporediti tu količinu u okviru svog oslobađanja od 180 miliona barela najavljenog u martu. Opširnije

Oslobađanje bi takođe moglo da odvrati proizvođače, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) i američke proizvođače škriljaca, od ubrzanja povećanja proizvodnje čak i sa cenama od oko 100 dolara po barelu, navode analitičari ANZ Research-a.

Takođe, ruska proizvodnja nafte i gasnog kondenzata pala je na 10,52 miliona barela dnevno (bpd) za period od 1. do 6. aprila sa proseka u martu od 11,01 miliona barela dnevno.

Kada je reč o Srbiji i ceni nafte, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ocenio je da se u petak neće desiti neke velike promene cene dizela i benzina, jer su referentne cene derivata na svetskom tržištu stabilne.

nafta
nafta
Foto: Profimedia

Referentne cene nafte u svetu nisu pale, ali nisu ni porasle, nego su stabilne, tako da se neće desiti neke velike promene ni u petak - rekao je Mićović gostujući na RTS-u.

On je objasnio da su referentne cene derivata visoke zbog toga što se prave velike zalihe dizela i kerozina, s obzirom na to da se očekuje intenzivan aviosaobraćaj tokom aprila i maja.

Mićović je rekao kako se kod nas tržište smirilo, tako da više nema povećane tražnje za derivatima.

Poslednjih nedelja, nešto je povećana samo kupovina dizel goriva u odnosu na prethodne godine. Ja bih rekao da je to posledica činjenice da poljoprivrednici imaju mogućnost da kupuju dizel po znatno nižoj ceni i to po našoj oceni više nije gorivo koje je namenjeno samo poljoprivredi. Tu ima više goriva nego što je poljoprivredi realno potrebno, ali je to situacija koju će država u saradnji s naftnim komapnijama razrešiti - rekao je Mićović.

On je ocenio da važeća uredba o ceni derivata ne može da stabilizuje snabdevanje, već samo da drži cene nekih derivata pod kontrolom.

Ona doprinosi smanjenju cene goriva, a tako se i zove, a za stabilnost je bitno da se administriranje što pre skloni sa tržišta, kako bi ono moglo da odreaguje na sve promene koje se dešavaju - poručio je Mićović za Tanjug.

Visoku cenu tečnog naftnog gasa (TNG) - koja je premašila 100 dinara, on objašnjava činjenicom da se to gorivo proizvodi uglavnom od prirodnog gasa i da na naše tržište dolazi sa "vrućeg terena" Rusije, Ukrajine, Poljske i Kirgistana.

Gorivo
Foto: Profimedia

Mićović je ocenio da je veoma važno što će naftovod JANAF ostati otvoren za Srbiju, jer najveći deo derivata koji se troše u Srbiji dolazi iz Rafinerije Pančevo, koja se snabdeva sirovom naftom iz jadranskog naftovoda.

Negde oko 70 odsto dizela i oko 85 procenata benzina koje se potroši na tržištu Srbije potice iz prerade nafte u Rafineriji nafte Pancevo. Samim tim, svaki poremećaj u dopremanju sirove nafte bi bio nenadoknadiv nedostatak, jer nemoguće je logistički brzo obezbediti tako velike količine derivata nafte u okruženju - rekao je Mićović.

On se osvrnuo na Uredbu o formiranju opertivnih rezervi derivata, za koju je rekao da će u budućnosti izazvati povećanje cena goriva.

Od 1. jula će sve kompanije koje su proizvodjači i uvoznici imati obavezu da u svakom trenutku o svom trošku na zalihama imaju količine na nivou četiri dana svoje prosečne prodaje u poslednje tri godine. Taj broj dana će se povećavati iz godine u godinu i doći ćemo u jednom trenutku do 10 dana, što je prilično velika zaliha. Mi smo pokušali da ukažemo da možda nije neophodno u toj meri obezbedjivati zalihe, zato što će kompanije morati od svog novca da kupuje i čuva te derivate, što podiže troškove stavljanja goriva na tržište - opcenio je Mićović.

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd