Skip to main content
Koridor 10

NAJVAŽNIJA SAOBRAĆAJNICA SPREMNA ZA OTVARANJE: Od danas za tri sata od Niša do Soluna KORIDOROM 10! (FOTO)

Foto: Koridori Srbije
Poslednja deonica auto-puta na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju, u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri, biće otvorena danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija će sa otvaranjem deonice auotputa u Grdeličkoj klisuri imati povezan auto-put od severa do juga, na celoj glavnoj trasi Koridora 10 od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom, kao i severni krak od Horgoša ka jugu.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova, ali i regulisano šest kilometara korita Južne Morave. 

Sa otvaranjem tog dela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri sata.

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege: Već od Svetog Nikole za sat vremena od Čačka do Beograda (FOTO)

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege: Već od Svetog Nikole za sat vremena od Čačka do Beograda (FOTO)

Evo kako u Srbiji možete zaraditi i preko 1.000 evra mesečno!

Evo kako u Srbiji možete zaraditi i preko 1.000 evra mesečno!

Borićemo se do kraja: Srbija ima šanse, još je u trci za Folksvagen!

Borićemo se do kraja: Srbija ima šanse, još je u trci za Folksvagen!

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada biće, kako je ranije najavljeno, potpuno završen za oko tri meseca.

Otvaranju auto-puta kroz Grdeličku klisuru na južnom kraku prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Vučić je najavio da će otvaranju celog južnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju prisustvovati i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, Vučić će na lokaciji Kosina 2 razgovarati sa predstavnicima izvođača radova, a kod tunela Manajle sa predstavnicima diplomatskog kora, finansijskih institucija i izvođača radova koji su radili na ovoj deonici. Na Platou ispod mosta Vrla obratiće se građanima i označiti početak puštanja saobraćaja na južnom kraku Koridora 10. Premijerka će kod petlje Predejane razgovarati sa predstavnicima izvođača radova, predsednicima upravnih okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština i privrednicima ovog kraja.

koridor 10
Koridor 10
Foto: Koridori Srbije

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru spreman je za otvaranje, a jedinstvenost te deonice može se izraziti različitim brojkama i podacima, uključujući činjenicu da je petlja Predejane jedina u Srbiji i na Balkanu cela na mostovskim konstrukcijama iznad reke. 

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.

Trasa auto-puta kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra. Projekat gradnja auto-puta u Grdeličkoj klisuri su finansirali zajmovima Evropska investiciona banka i delom Svetska banka.

Most Vrla
Most Vrla
Foto: Srbija Danas

Izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena

Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su šest godina. Na toj deonici su izgrađena dva tunela, Predejane i Manajle, ukupne dužine 2,8 km, minirana su brda da bi se priroda ukrotila i "ispravljalo se" i korito Južne Morave.

Auto-put kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica - Caričina Dolina oko 12 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km. U Grdeličku klisuru ugrađeno je 560.000 tona asfalta, a ukupna dužina svih potpornih konstrukcija iznosi oko 15 km. 

"Treba da budemo ponosni, ovo smo čekali decenijama": Vučić pokazao kako Koridor 10 izgleda u brojkama (FOTO)

"Treba da budemo ponosni, ovo smo čekali decenijama": Vučić pokazao kako Koridor 10 izgleda u brojkama (FOTO)

POČINJE IZGRADNJA TURSKOG TOKA KROZ SRBIJU: Radovi gotovi do 18. decembra!

POČINJE IZGRADNJA TURSKOG TOKA KROZ SRBIJU: Radovi gotovi do 18. decembra!

Kroz Grdelicu ćete SVUDA STIZATI BRŽE: Koridor 10 veliki SPAS ZA VOZAČE, a poznato i KOLIKA ĆE BITI PUTARINA

Kroz Grdelicu ćete SVUDA STIZATI BRŽE: Koridor 10 veliki SPAS ZA VOZAČE, a poznato i KOLIKA ĆE BITI PUTARINA

Priroda na ovoj deonici, pokazala je posebno svoju ćud na Kosini 2, gde se obrušio deo brda, pa su građevinari morali da izgrade galeriju sa 110 betonskih nosača, ugrađeno je 7.000 tona armature a uklonjeno 170.000 kubnih metara zemlje. Na Kosini 3, na klizištu koje je jedno od najzahtevnijih na ovoj deonici, iskopano je preko 500.000 kubnih metara zemlje...

Tunel Manajle, trenutno najduži drumski tunel u Srbiji, dužine je 1.808 metara, a posle njega nailazi se na most Džemen do, čija je dužina 521 metar. Takođe, o upravljanju svim bezbednosnim sistemima u tunelima brinuće tim tehničkih lica 24 sata 365 dana u godini u tehničko-operativnom centru. 

Tu je i most Vrla dužine 645 metara koji je ujedno najduži i najviši most na južnom kraku Koridara 10 čiji je najviši stub visine 62 metra. Most Vrla se proteže preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han - Surdulica. Most je na 14 raspona dužine po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača - greda od 6.160 metara i težinu od 12.180 tona. Na tom mostu specijalna vrsta svetiljki omogućava million nijansi različitih boja.

 

+ Pošalji komentar 16 Pogledaj sve komentare
Radenko's picture

Radenko

Drzava je puno novca ulozila u puteve.

1 | 1
Laki's picture

Laki

Srbija puno novca ulaze u puteve,sto je jako dobro.......

0 | 1
kaja's picture

kaja

Vazna saobracajnica koja ce biti od velikog znacaja za Srbiju.

0 | 1
Tijana's picture

Tijana

Izgleda prelepo i biće nam od velike koristi. Građani su zadovoljni.

0 | 1
Milan's picture

Milan

Srbija ide napred, nasa zemlja je trenutno najvece gradiliste na Balkanu a to je ujedno pokazatel i dobre politike koju vodi predsednik Vucic

0 | 0
Mica's picture

Mica

Lepe vesti, Srbija, ulaze velika sredstva u infrastrukturu!

0 | 0
nikola's picture

nikola

Koliko ce se sada lakse i brze putovati prema makedoniji, na more prema Grckoj!

0 | 0
Auto-put's picture

Auto-put

Ulaganja u infrastrukturu su sigurna investicija za buducnost.

0 | 0
Auto-put's picture

Auto-put

Nema razvoja zemlje bez kvalitetne inftastrukture.

0 | 0
Mika's picture

Mika

Bravo predsednice rezultati su vidljivi na svakome koraku!

0 | 0
Jelena's picture

Jelena

Danas je vazan dan za Srbiju i srpski narod

0 | 0
Gaga's picture

Gaga

Dugo ocekivana deonica ce nam umnogome olaksati putovanje.

0 | 0
koko's picture

koko

Izgleda super.Ovo nam je odavno trbalo

0 | 0
Sanja's picture

Sanja

Ovo je istorijski trenutak za Srbiju i prilika da se privuče veliki broj novih investitora!

0 | 0
Maja's picture

Maja

Koridor 10 je jako znacajan i vazan projekat na koji smo ponosni.Ponosni smo sto smo uspeli da realizujemo ovaj projekat bez obzira na prepreke i teskoce koje smo imali.Radicemo i dalje,i boricemo se da Srbija ide napred.Danas je veliki dan za Srbiju.

0 | 0
Nikoletka's picture

Nikoletka

Najteze i najvece,najlepse i najkorisnije,vena kroz koju ce cela Srbija da protice.Izgled prelep i svrha jos jaca.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd