fbpx
Skip to main content
brod

Najveća količina do sada: Rekordan pretovar robe na rekama u Srbiji

Foto: Profimedia
Stabilan trend rasta putničkog saobraćaja

Na rekama u Srbiji je prošle godine zabeleženo čak 10,5 miliona tona pretovarenog tereta, što je najveća količina do sada.

Ovi podaci pokazuju i stabilan trend rasta putničkog saobraćaja, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i obustavi plovidbe koji su pratili sezonu, pretovar robe veći je za 16 odsto u odnosu na 2016. godinu, navodi se u saopštenju. 

Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati koji zajedno čine 29 posto pretovara, a novina je veća količina ruda sa udelom od 17 posto, kao rezultat pojačane aktivnost luke u Smederevu. 

Izvoz robe
Foto: Profimedia

Nafta i naftni derivati ostali su na trećem mestu, i čine 16 posto ukupnog pretovara, dok su žitarice, zbog suše koja je umanjila prinose i povećala cenu robe po toni, sa dosadašnjeg drugog, pale na četvrto mesto, i sada imaju 13 posto učešća u ukupnom pretovaru. 

Saradnja sa resornim Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dosledna primena zakonske regulative i Akcionog plana razvoja vodnog saobraćaja Vlade Srbije, rezultirali su time da je skoro 70 posto robe pretovareno u proglašenim lučkim područjima, što je značajno više u odnosu na pre dve godine kada je samo 40 posto tereta pretovareno u lučkim područjima. 

Putnički saobraćaj je prošle godine pokazao stabilan trend rasta, budući da je registrovano 996 pristajanja kruzera i više od 130.000 iskrcanih putnika na putničkim pristaništima u Srbiji. 

Portuglaska mornarica isterala ruski brod iz svojih voda
Foto: Profimedia/ilustracija

U odnosu na prošlu nautičku sezonu, broj pristajanja kruzera veći je za 4 posto, a broj putnika za gotovo 11 posto, pri čemu je najviše pristajanja evidentirano u Beogradu 539, dok su Novi Sad i Donji Milanovac ostvarili 333, odnosno 112 pristajanja. 

Iz Agencije podsećaju da su prošle godine otvorena pristaništa u Smederevu i Kladovu, gde se prvi kruzeri očekuju na proleće, i da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv za izbor operatera na pristaništu u Golupcu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd