fbpx
Skip to main content
Mladen Šarčević

NAPRAVILI SISTEM NA KOJEM NAM ZAVIDE DRUGE ZEMLJE: Šarčević o organizaciji nastave u vreme korone

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Šarčević svakako nije slutio da će se u jednom trenutku suočiti sa pandemijom virusa KOVID-19

Dok su nam zamerali što organizujemo nastavu u vreme korone, mi smo napravili sistem na kojem nam zavide druge zemlje. Dok su tvrdili da sam na kvarcovanju, pecao sam na Savi i Dunavu i dobio preplanulu boju. Dok su nam svašta spočitavali, mi smo za ove četiri godine podigli prosvetu iz mrtvila, poručuje Mladen Šarčević.

NAUČNICI OSMISLILI NAJNOVIJU METODU ZA "LOV NA ZLATO": Plemeniti metal izvlače iz elektronskog otpada

NAUČNICI OSMISLILI NAJNOVIJU METODU ZA "LOV NA ZLATO": Plemeniti metal izvlače iz elektronskog otpada

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

REVOLUCIJA U POSTOJANJU EVRA: Evropska centralna banka objavila iznenađujuć izveštaj

REVOLUCIJA U POSTOJANJU EVRA: Evropska centralna banka objavila iznenađujuć izveštaj

Kada je preuzimao resor, Šarčević svakako nije slutio da će se u jednom trenutku suočiti sa pandemijom virusa KOVID-19, koja je sve, pa i školstvo, okrenula naglavačke.

U međuvremenu, 1. septembra su se đaci vratili u škole. 

- Moje zadovoljstvo je realno i zasnovano je na ocenama kriznog štaba. Sve naše mere su pohvaljene, i one koje smo preduzeli u proleće i ove sada. Postigli smo veliki broj časova u školama, maksimalno koliko je to bilo moguće, uz minimalan rizik. Sada smo za jedan mesec među 850.000 đaka imali manje od 60 zaraženih. To se, dakle, meri u promilima. Srbija se u odnosu na druge zemlje izuzetno dobro kotira. Ima država gde je jako malo nastave u školama, svega dva dana sedmično, ima nekih gde nastava nije ni počela - rekao je Šarčević.

On je pričao o najvećem izazovu u prvom mesecu.

- Definitivno učenički domovi. A onda i produženi boravak. Ali i jedno i drugo smo uspešno rešili - rekao je Šarčević.

Pecanje velika ljubav

Zamerali mu da se kvarcuje, da ima solarijume.

Mladen Šarčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ti koji su to pričali ne znaju da je pecanje bilo, jeste i biće moja velika ljubav. Kakvi lokali, solarijumi, kad god imam malo vremena, ja sam na Savi i Dunavu. Cele godine. Što se tiče ulova, nisam uspeo da upecam neke ogromne ribe, već neke srednje velike, od pet, deset ili 15 kila. Bude tu somova, šarana, deverike - rekao je Šarčević.

Početak je akademske godine. I tu neće biti lako sve organizovati.

- Mere koje smo doneli zajedno sa medicinskim delom stručnog štaba daju prednost brucošima što se tiče odlaska na fakultete. Takođe, prednost smo dali vežbama u odnosu na predavanja, koja se lakše mogu organizovati onlajn. Studentske organizacije tražile su da i vežbe i predavanja budu organizovani što je moguće više uživo - rekao je Šarčević.

Dr Kon je pre nekoliko dana rekao da ima dojave da se u srednjim školama ne nose maske, rekao je da čak i neki profesori ulaze na čas i đacima kažu da ne moraju da ih nose.

- Te dojave ako su anonimne, mogu biti višeznačne. Možda, na primer, neko hoće da naudi direktoru. Mi, međutim, sve proveravamo, samo u prvih deset dana škole imali smo 1.600 inspekcijskih nadzora. Animirali smo i savete roditelja, oni su deo tima. Ne treba pisati po društvenim mrežama, već prijavljivati našem ministarstvu, koje je nadležno da reaguje. Zasad, smenjeno je troje direktora, a lično sam izrekao još devet opomena. Neki podaci govore čak da je u srednjim školama manje zaraženih od osnovaca. Bilo kako bilo, sve što nam se prijavi od velike nam je pomoći - rekao je Šarčević.

Poznato kako će se odvijati nastava fizičkog kad dođu hladni dani.

- Pokazalo se da je bila dobra odluka od pre dve godine da predmet bude fizičko i zdravstveno vaspitanje. Dakle, postoji i teorijski deo u kojem deca stiču znanje o telu. Naravno, postoji mnogo načina da se fizičko organizuje tako da deca budu razdvojena, da nemaju međusobni kontakt. Ipak, princip je da je sve na vazduhu bolje od aktivnosti u zatvorenom prostoru, čak i igre na snegu - rekao je Šarčević.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević
Foto: Srbija Danas

Spremni planovi ako sve ipak bude moralo da pređe onlajn.

- Te planove spremili smo još tokom leta. Ne znam zemlju koja je toliko odmakla i postigla u snimanju i emitovanju. Mi imamo čak i snimljenu nastavu na jezicima osam nacionalnih manjina - rekao je Šarčević.

Šarčević je napomenuo saradnju s ostalim kriznim štabovima.

- Tu su, naravno, dominantni lekari. Naše ministarstvo je odmah iza. Jer u sistem obrazovanja, kada se ne računaju roditelji, uključeno je 1.750.000 ljudi, a kada uračunamo i roditelje, to je tri četvrtine Srbije. Saradnja je na visokom nivou - rekao je Šarčević.

Okrenuo se na to da li će ostati u Vladi.

- Zaista ne razmišljam o tome. Ni pre četiri godine nisam znao da ću biti pozvan da uđem u taj tim. Ja sam profesionalac, decenijama sam u sistemu obrazovanja, državnom i privatnom. Ciklus reforme u prosveti traje 10-12 godina, ovaj mandat je bio samo deo toga, veliki poslovi predstoje ko god bude vodio ovaj resor. Moram da kažem i da smo mnogo uradili i za četiri godine podigli prosvetu iz nekog mrtvila, bezidejnosti - završio je ministar.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd