fbpx
Skip to main content
narodna-banka-srbije

Rekordan priliv deviza u Srbiju od početka godine

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Građani Srbije koji su na privremenom ili dužem radu u inostranstvu ove godine su, zaključno sa avgustom, poslali u otadžbinu 2,3 milijarde evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije!

Prema preliminarnim podacima, priliv po osnovu doznaka, odnosno ličnih transfera, tokom osam meseci 2018. godine iznosio je 2,3 milijarde evra, što je 20,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci NBS.

Rusija pretvara dolare u zlato

Kako je navedeno, po osnovu registrovanih doznaka stigle su 1,2 milijarde evra, dok je procenjena vrednost neregistrovanih doznaka, van bankarskog računa i brzog transfera novca, iznosila oko 1,1 milijardu evra.

Priliv je relativno stabilan i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu kreće se na nivou od oko osam odsto, što očekujemo i u ovoj godini, kažu u centralnoj banci.

Odlične vesti za MLADE POLJOPRIVREDNIKE: Stižu SREDSTVA, selo NIJE ZABORAVLJENO!

Preko bankarskih računa i brzog transfera novca za osam meseci ove godine izvršeno je 1,284 miliona transakcija, a prosek slanja je oko 930 evra.

Najveći priliv doznaka bio je u avgustu - 365,3 miliona evra.

PONOVO ODLOŽENA PRIMENA PROPISA O PLATNIM RAZREDIMA: Novi sistem plata tek od 2020.

Podaci Svetske banke, koja doznake obračunava u američkoj valuti, pokazuju da su građani Srbije iz inostranstva u poslednjih deset godina poslali 41,5 milijardi dolara, što, proračunato po sadašnjem kursu, iznosi 36,5 milijardi evra.

U proseku oni godišnje šalju tri milijarde evra, što je znatno više nego što su u istom periodu uložili strani direktni investitori.

Novac
Foto: Profimedia

LEPE VESTI ZA MLADE BRAČNE PAROVE: Postoji NAČIN da dobijete KROV NAD GLAVOM i to od DRŽAVE!

To potvrđuje i profesor Vladimir Grečić, član Srpske akademije ekonomskih nauka i ekspert za migracije.

- U 2016. godini, priliv doznaka bio je 36 odsto veći od priliva stranih direktnih investicija u Srbiju. Dijaspora je u 2017. godini poslala više od 3,6 milijardi dolara, a podaci Svetske banke pokazuju da je to povećanje od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na BDP, doznake migranata iznosile su 8,4 odsto - rekao je Grečić, dodajući da su praktično dve trećine doznaka, odnosno 64 odsto, stizale iz zemalja EU.

EBRD podigla prognozu privrednog rasta Srbije za 2018. na 4,2 odsto

Od evropskih zemalja najviše šalju ljudi iz Nemačke, u 39,4 odsto slučajeva, i iz Švajcarske, 23 odsto.

Najveći deo priliva doznaka, oko 80 odsto, realizuje se u evrima.

Gde štedi jedan od najpoznatijih srpskih fudbalera?

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd