fbpx
Skip to main content
Srbija

NAŠA ZEMLJA LEŽI NA PRAVOM BOGATSTVU! Amerikanci bruje: Srbija na 11. mestu u svetu po količini prirodnog blaga

Foto: Profimedia/Google maps
Srbija bi tako, prema izveštaju, bila treća u Evropi po količini najlakšeg metala.

Rezerve litijuma odnedavno su postale jedna od vodećih tema u Srbiji, nakon vesti da naša zemlja ima 10 odsto svetskih rezervi ovog metala.

GDE NA MORE OVE GODINE? Kakvi su uslovi za prelazak granica, ko ukida PCR test i trebaju li nam "kovid pasoši"

GDE NA MORE OVE GODINE? Kakvi su uslovi za prelazak granica, ko ukida PCR test i trebaju li nam "kovid pasoši"

BUDUĆNOST SRBIJE U TURIZMU: U Raškoj ogromne šanse za razvoj, posebno u jednoj ekonomskoj grani

BUDUĆNOST SRBIJE U TURIZMU: U Raškoj ogromne šanse za razvoj, posebno u jednoj ekonomskoj grani

''ZA KVALITETNIJI ŽIVOT MIONIČANA'' Projekti za razvoj vodovodne i kanalizacione mreže deo plana "Srbija 2020-2025"

''ZA KVALITETNIJI ŽIVOT MIONIČANA'' Projekti za razvoj vodovodne i kanalizacione mreže deo plana "Srbija 2020-2025"

Tako su lane mediji preneli podatak da istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. Šta pokazuju noviji rezultati?

Naime, Geološki topografski institut Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog meseca objavio je analizu na tu temu. Kako se navodi u studiji, zbog kontinuiranog istraživanja, identifikovani resursi litijuma su se znatno povećali širom sveta i ukupno iznose oko 86 miliona tona - od toga, resursi litijuma u Sjedinjenim Državama iznose 7,9 miliona tona.

Istraživanje ovog instituta pokazalo je da su rekorderi po količini litijuma poređani na sledeći način:

Bolivija - 21 milion tona, Argentina - 19,3 miliona, Čile - 9,6 miliona tona, Australija - 6,4 miliona tona; Kina - 5,1 milion tona, Kongo - 3 miliona tona, Kanada - 2,9 miliona tona, Nemačka - 2,7 miliona tona, Meksiko - 1,7 miliona tona, Češka - 1,3 miliona tona.

Srbija se, prema ovoj list nalazi na 11. mestu, sa 1,2 miliona tona najlakšeg metala.

Nakon nje ređaju se: Peru (880.000 tona), Mali (700.000 tona), Zimbabve (500.000 tona), Brazil (470.000 tona), Španija (300.000 tona), Portugal (270.000 tona), Gana (90.000 tona) i Austrija, Finska, Kazahstan i Namibija sa po 50.000 tona.

Prema navedenom, Srbija bi tako na evropskom tlu zauzela treću poziciju.

Treba napomenuti da se istraživanje fokusiralo na resurse koji nisu isto što i rezerve. Kako su pojasnili američki autori, resursi predstavljaju koncentraciju materijala u prirodnom obliku, u takvom obliku i količini da je ekonomsko izdvajanje robe iz koncentracije trenutno ili potencijalno izvodljivo, dok se rezerve odnose na količine koje mogu da se izvuku u datom trenutku.

Ako svetski resursi iznose 86 miliona tona, a naši 1,2 - dolazi se do računice da Srbije poseduje skoro 14 odsto (13,95%).

Koliko košta litijum na svetskom tržištu?

Trenutna tržišna cena litijum karbonata u Kini smanjila se sa približno 7.100 dolara po toni početkom godine na oko 6.200 dolara po toni u novembru. Za velike fiksne ugovore, prosečna godišnja cena američkog litijum karbonata bila je 8.000 dolara po metričkoj toni u 2020. godini, što je pad od 37 odsto u odnosu na onu 2019.

Američki istraživači navode da su se cene litijum hidroksida u Kini smanjile sa približno 7.800 američkih dolara po tonu početkom godine na oko 7.000 američkih dolara po toni u novembru.

Dalje, cene metala litijuma (99,9 odsto litijuma) u Kini su se smanjile sa približno 83.000 dolara po toni početkom godine na oko 71.000 u novembru.

Sigurnost snabdevanja litijumom postala je glavni prioritet tehnoloških kompanija u Sjedinjenim Državama i Aziji. Nastavili su da se uspostavljaju strateški savezi i zajednička ulaganja među tehnološkim kompanijama i istraživačkim kompanijama kako bi se osiguralo pouzdano, raznoliko snabdevanje litijumom za dobavljače baterija i proizvođače vozila, ocenjuje se u istraživanju.

Inače, krajem prošle godine Rio Tinto Grupa otkrila je rezerve čiste rude i ažurirala podatke o mineralnim resursima svog projekta istraživanja i prerade litijum borata u Jadru u Srbiji.

Jadrovi mineralni resursi sastoje se od 55,2 megatona indiciranih resursa od 1,68 odsto litijum-oksida i 17,9 odsto bor-trioksida, uz dodatnih 84,1 megatona pretpostavljenog resursa sa 1,84 odsto litijum-oksida i 12,6 odsto bor-trioksida, naveo je tada Rio Tinto.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još u junu prošle godine rekao da Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma. 

- Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma, ne mogu da naprave bateriju za bilo šta. A kada imate 10 odsto svetski istraženih količina litijuma onda znate na kakvom bogatstvu leži zapad Srbije - rekao je tada Vučić.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd