fbpx
Skip to main content
Nemačka, štrajk

Nastavlja se sa štrajkovima: Uključili se Mercedes i Porše (FOTO)

Foto: Reuters
Radnici i dalje nezadovoljni

Industrijski radnici u Nemačkoj jutros su započeli treći dan 24-satnih štrajkova zbog plata i radnog vremena, odloživši svoj alat između ostalih i u automobilskim kompanijama Mercedes-Benc i Porše, kao i u fabrici aviona Erbas.

Celodnevni štrajkovi, koji bi trebalo da se okončaju danas, poslednje su upozorenje najvećeg sindikata industrijskih radnika, IG Metala, pre nego što bude glasao o tome da li će preduzimati šire akcije koje bi nemačke kompanije mogle da koštaju stotine miliona evra izgubljene proizvodnje.

Nemačka, štrajk
Foto: Reuters

I sindikat i poslodavci kažu da su otvoreni za nastavak razgovora idućeg ponedeljka, ali svi insistiraju na tome da druga strana treba da pokaže veću spremnost na ustupke.

Pozivajući se na najbrži rast nemačke ekonomije u šest godina i rekordno nisku nezaposlenost, IG Metal traži povećanje plata od 8,0 odsto tokom 27 meseci za 3,9 miliona metalaca i inženjerskih radnika u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Sindikat takođe traži da radnici koji moraju da se staraju o deci ili starijim srodnicima dobiju pravo na skraćenje radnog vremena sa 35 na 28 časova nedeljno, s tim da posle dve godine mogu da se vrate na puno radno vreme.

Ovo je prva velika akcija IG Metala za smanjenje radnih sati od 1984. godine kada su radnici organizovali sedmonedeljne štrajkove kako bi dobili skraćenje nedeljnog broja radnih sati sa 40 na 35 časova.

Poslodavci su ponudili povećanje plata od 6,8 odsto, ali su odbili zahtev za kraćim radnim vremenom, osim ako im ne bude omogućeno da povećaju radno vreme kada je to potrebno.

OGROMNA KRIZA Kroacija erlajnsa: Poslovno DNO je praktično dosegnuto

Takođe su odbacili ideju da bi trebalo da daju izvesnu nadoknadu plate radnicima koji budu koristili skraćenje radnih sati.

Gotovo 200.000 radnika u više od 100 kompanija, među kojima su i zaposleni iz kompanije MAN koja proizvodi kamione i fabrike automobila Ford, u sredu i četvrtak je učestvovalo u 24-satnim štrajkovima, saopštio je IG Metal.

Nemačka, štrajk
Foto: Reuters

Očekuje se da će do večeras taj broj porasti na oko 260 kompanija.

Ekonomski institut DIW procenjuje da bi štrajk mogao da košta kompanije 62 miliona evra izgubljenih prihoda dnevno, pod pretpostavkom da oko 50.000 radnika, ili u proseku 200 po kompaniji, prestane da radi po jedan dan.

ODOŠE MILIONI: Štrajk u Nemačkoj MUNJEVITO prazni račune kompanija (FOTO)

IG Metal je takođe zapretio da će "paralisati" proizvodnju automobila u Folksvagenu ako top menadžment nastavi da blokira znatnije povećanje plata za nemačke radnike u toj kompaniji koja je najveći evropski proizvođač automobila.

Posle tri runde bezuspešnih pregovora, više od 20.000 radnika u glavnoj fabrici VW-a u Volfsburgu izašlo je iz svojih smena na dva sata juče, što je prvi štrajk upozorenja u Folksvagenu od 2004. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd