fbpx
Skip to main content
Zlato

NAUČNICI OSMISLILI NAJNOVIJU METODU ZA "LOV NA ZLATO": Plemeniti metal izvlače iz elektronskog otpada

Foto: Profimedia
Jedna novozelandska kompanija osmislila je veoma efikasan metod za izvlačenje zlata iz elektronskog otpada.

On podrazumeva mlevenje i prečišćavanje otpada kako bi se on pretvorio u praškastu smesu. U nju se potom dodaju mikrobi koji se "kače" za zlato.

Količina mobilnih telefona, tableta, laptopova, pametnih satova i ostalih prenosnih uređaja na planeti raste do sada neviđenim tempom.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

REVOLUCIJA U POSTOJANJU EVRA: Evropska centralna banka objavila iznenađujuć izveštaj

REVOLUCIJA U POSTOJANJU EVRA: Evropska centralna banka objavila iznenađujuć izveštaj

Relativno novi modeli se konstantno zamenjuju još novijim, čime se vek upotrebe uređaja konstantno skraćuje. To stvara ogromne količine otpada koji se ne može u potpunosti reciklirati i čija reciklaža nije unosna.

Samo u prošloj godini na globalnom nivou stvorena je hrpa od 53,6 miliona tona elektronskog otpada, od čega je tek 17,4 odsto na propisan način reciklirano. Reciklaža elektronskog otpada mora se vršiti stručno i po propisima zato što on sadrži štetne naterije poput žive, hlorofluorugljenika itd.

Međutim, postoje i kompanije koje aktivno rade na rešavanju ovog problema, pretvarajući recikliranje u profitabilan biznis.

Jedna od njih je novozelandski Mint Innovation, koji je razvio biološki metod za izvlačenje dragocenih metala iz elektronskog otpada, i to pomoću mikroba.

Oni naime melju metale u praškasti materijal, koji potom šalju na hemijsko ispiranje. Na ovaj način mogu se dobiti razni vredni materijali, među kojima je i zlato.

Naime, kada se dobijeni "metalni" prah preradi, u njega se dodaju mikrobi koji se "kače" za zlato. Potom se smesa filtrira, i na taj način se veoma efikasno odvajaju mikrobi i zlato od ostatka sirovina. Krajnji rezultat je "reciklirano zlato".

Možda će nekome ideja "lova na zlato" u elektronskom otpadu delovati čudno, ali zapravo 50 odsto vrednosti koja se dobija iz prerade ovog otpada dolazi iz zlata koje se koristi za prenos struje u uređajima.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd