Skip to main content
Ana Brnabić

VLADA SRBIJE USPELA DA REŠI VIŠEDECENIJSKI PROBLEM: Nebrizi dugoj 40 godina došao kraj, Brnabić najavila velike projekte

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine
Predsednica Vlade Ana Brnabić stakla je da će država uraditi svoj deo posla ali i da svaki građanin, kao pojedinac treba da uradi svoj deo i da pazi gde odlaže otpad i baca smeće.

U selu Obrež, u opštini Pećinci, danas je počelo uklanjanje divlje deponije na kojoj se otpad nagomilavao oko 40 godina, a početku radova prisustvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

NAJNOVIJA ODLUKA ZA ĐAKE - U ovim opštinama srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu!

NAJNOVIJA ODLUKA ZA ĐAKE - U ovim opštinama srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu!

POOŠTRENI USLOVI ZA ULAZAK U CRNU GORU: Ako planirate da putujete ovo morate znati

POOŠTRENI USLOVI ZA ULAZAK U CRNU GORU: Ako planirate da putujete ovo morate znati

ZAVRŠENO! Gasprom objavio udarnu vest: "Severni tok 2" u potpunosti izgrađen

ZAVRŠENO! Gasprom objavio udarnu vest: "Severni tok 2" u potpunosti izgrađen

Po obilasku deponije, predsednica vlade je izjavila da je zaštita životne sredine, uz reformu vladavine prava, jedan od dva prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu.

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine odvojilo je 75 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija - rekla je Brnabićeva.

Navela je da sada zbog nebrige duge decenijama, imamo mnogo posla i da će se sadašnja Vlada Srbije fokusirati na unapređenje kvaliteta i zaštite vazduha, na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom, odnosno čišćenje divljih deponija.

Ana Brnabić
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Istakla je da će država uraditi svoj deo posla ali i da svaki građanin, kao pojedinac treba da uradi svoj deo i da pazi gde odlaže otpad i baca smeće.

- Razmišljamo i o upotrebi geoprostornih podataka gde bismo kontrolisali snimke i mogli da vidimo gde se prave deponije i da odmah reagujemo - rekla je Brnabić.

Dodala je da se paralelno sa uklanjanjem čvrstog otpada, pošumljavanjem i sličnim akcijama u borbi za zdraviju životnu sredinu radi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje na našim termoelektranama za šta je od 2014. godine izdvojeno 600 miliona evra. 

Ministarka Vujović naglasila je da se tokom ovog meseca planira uklanjanje 500 deponija u 43 grada i opštine.

Ana Brnabić
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Navela je i da u Srbiji postoji oko 3.500 deponija i smetlišta i da će se raditi na tome da se uklonjene deponije ponovo ne obnove.

- U prethodnom periodu Ministarstvo je raspisalo konkurs za čišćenje ali treba znati da će odgovor države za neodgovorne pojedince biti mnogo jači, jer ne možemo dozvoliti da jedne te iste deponije čistimo svaki čas - istakla je Irena Vujović i dodala da će veoma kontrolisati da se jednom uklonjene deponije opet ne pretvore u smetlišta.

Navela je da je Ministarstvo na čijem je čelu upravljanje čvrstim otpadom izdvojilo kao jedan od glavnih problema i prioriteta a da mu se pridaje velika važnost potvrđuje i prisustvo predsednice Vlade Srbije na mestu gde počinje uklanjenje jedne od deponija.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Ðokić najavio je da bi radovi trebalo da budu gotovi za pet, šest dana i da će deponija posle biti zatvorena i stavljena rampa na ulazu.

Prema njegovim rečima opština Pećinci godinama radi na uklanjanju divljih deponija i već je uklonila one u Donjem Tovarniku, Ogaru, Šimanovcima i u Popincima.

- Izdvojili smo i sredstva za energetsku efikasnost u školama pa se devet od naših 15 škola greje na gas i pelet a i ostalih šest će se grejati na gas kada on prođe u naseljima gde se te škole nalaze - rekao je Ðokić.

Ana Brnabić
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Bračni par Stanija i Miladin Jovanović koji 40 godina žive blizu deponije čije je uklanjanje danas počelo,  rekli su da će to njima olakšati i ulepšati život.

- Bar ćemo moći da otvorimo prozor a da nam smrad ne ulazi kao što je do sada bilo. Da nije bilo ove šume oko nas, mi bismo se svi porazboljevali - rekla je Stanija i dodala da je čišćenje deponije spas za zdravlje njih i njihovih komšija.

Njen muž Miladin ispričao nam je da je na deponiji bilo svakojakog smeća, građevinskog otpada, crkotina, starog nameštaja.

- Otpad najviše smeta nama koji živimo blizu ali je loše i to što se svašta baca u kanal a on je povezan sa Obedskom barom - kaže Miladin. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd