fbpx
Skip to main content
Beograd na vodi

Nećemo lako nalaziti posao u Nemačkoj?

Foto: Srbija Danas
Na rezultate dualnog obrazovanja u Srbiji treba čekati još nekoliko godina, pa se u međuvremenu radna snaga mora dokvalifikovati

Nemačkim investitorima koje žele da otvore firme u Srbiji potrebna je radna snaga koja mora da se dokvalifikuje, pa će taj problem verovatno doći na dnevni red Vlade Srbije, rekao je izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

NIKAD NISU BILI JAČI! Suprotstaviće se američkoj HEGEMONIJI NA SVAKOM POLJU, Vašington U STRAHU

Na rezultate dualnog obrazovanja u Srbiji treba čekati još nekoliko godina, pa se u međuvremenu radna snaga mora dokvalifikovati, rekao je Knap na predstavljanju istraživanja Prokredit banke o indeksu poslovnog optimizma u malim, srednjim preduzećima i kod preduzetnika.

- Zbog obuke za nove profile stručnjaka biće potrebna odgovarajuća infrastruktura - rekao je Knap i dodao da industrijska revolucija zahteva da radnik uči neprestano.

U Nemačkoj, prema njegovim rečima, takođe nedostaju stručnjaci, ali je razlog za to demografske prirode, a ne iseljavanje kao u Srbiji.

Ulaganje 300, a zarada 2.400 evra! Ova biljka je gotovo zaboravljena u Srbiji, a sada donosi OGROMNU ZARADU

Na pitanje da li će radnoj snazi iz Srbije biti olakšano zapošljavanje u Nemačkoj, zbog najavljenih olakšica, Knap je rekao da ne misli da će se radnici iz Srbije ubuduće lakše zapošljavati u toj zemlji.

- Možda će se neke od administrativnih barijera za zapošljavanje u Nemačkoj i ukinuti, ali će sigurno biti drugih otežavajućih okolnosti, među kojima je i jačanje konkurencije jer će stizati i stručnjaci iz drugih zemalja, Kine, Indije - rekao je Knap.

Istakao je da "samo mala grupa stručnjaka u Srbiji neće narednih godina moći ovde da nađe posao" i da radnici ne treba da odlaze iz Srbije "jer su potrebni i ovde".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd