Skip to main content
deponija

Nekome smeće, a nekome resurs: Ovo je ideja za biznis budućnosti!

Foto: Profimedia
Otpad se može iskoristiti na više načina

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se upravljanje otpadom u razvijenom svetu podrazumeva i da donosi novac, ali da u Srbiji to još nije slučaj.

Budućnost Fijata NEIZVESNA: Ključni datum 29. septembar!

ZNAČAJAN DAN za Srbiju: Mali potpisao ugovor o sanaciji deponije u Vinči

Na konferenciji "Zelena ekonomija i sistemsko upravljanje otpadom u Srbiji" on je istakao da Srbija još nije napravila svih 26 planiranih regionalnih deponija i da se radi na potpunom uređivanju 17 deponija, koje na nasavremeniji način rešavaju odlaganje komunalnog otpada.

- Lokalne samouprave, koje su do skoro odbijale da se na njihovoj teritoriji nađu regionalne deponije, sada ih žele, jer su shvatile da upravljanje takvom deponijom ne samo da čuva životnu sredinu, nego je i unosno - naglasio je ministar.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, model za ostatak zemlje može da bude način na koji je Beograd sproveo upravljanje otpadom, kroz javno-privatno partnerstvo o čemu je danas potpisan koncesioni ugovor sa francusko-japanskim konzorcijumom "Suez-Itoču".

Ministar Trivan je precizirao da će u nadležnosti Beograda ostati otpad kao resurs, a da će tretman otpada biti urađen po najnovijim čistim tehnologijama, reciklažom i spaljivanjem nereciklabilnog otpada za proizvodnju energije.

On je dodao i da će ministarstvo razmatrati važeću Strategiju upravljanja otpadom, kako bi se videlo da li je potrebna neka izmena radi prilagođavanja trenutnim uslovima poslovanja privrede.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd