fbpx
Skip to main content
Mladen Šarčević

Nema povoda za štrajk prosvetara

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za sutra.

Šarčević je kazao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine - prvo četiri, pa šest, deset i sada devet odsto. 

NARODNA BANKA SE SPREMA ZA NOVI PRITISAK PRIŠTINE: Analiziraju se najgora moguća scenarija

On je rekao da su mu "čudni razlozi za protest i štrajk", da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru. 

To što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je to "igra reči i manipulacija". 

- Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen. Sada manipulišete tako što vadite iz jednog koša, stavljate u drugi i pravite neku novu istinu, e to je manipulacija - poručio je ministar prosvetnim radnicima. 

Mladen Šarčević
Ministar prosvete Mladen Šarčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dodaje da pregovori o kolektivnom ugovoru s prosvetarima tek predstoje, da predstavnici sindikata imaju neke svoje predloge koji će biti analizirani ove nedelje s predstavnicima Ministarstva prosvete. 

- Videćemo mogućnosti države, za šta Ministarstvo finansija ima para, ali i da sagledamo koja su iskustva i evropskih zemalja i pogledamo da li su zahtevi maksimalni ili su realni. Biće ovim ugovorom još dosta toga dobrog predviđeno - naglasio je ministar. 

On je dodao da zbog toga ne vidi razlog da se štrajkuje unapred, za nešto što se nije desilo. Kako kaže, nezadovoljstvo prosvetnih radnika traje godinama i da je on za to da se ono trajno reši.

- Bio sam optimista da će se ono brže rešiti. I dalje sam optimista. Potrebno je malo strpljenja. Ono što ljudi treba da shvate jeste da država u ovom trenutku može toliko - istakao je Šarčević. 

On je ocenio i da među sindikatima ima "malo borbe za prevlast, koji će biti jači i koji će biti reprezentativan" i ukazao da prosvetni radnici nisu poslušali svoje sindikalne lidere tokom prošlog štrajka upozorenja i da se odazvalo samo 20 odsto škola u Srbiji. 

NOVI PAD LIRE! Turska ekonomija opet u problemu: Zabeležen nedovoljan EKONOMSKI RAST!

- Pregovaramo sa Vladom o Zakonu o platnim razredima i imamo tvrde pozicije. Kada se Zakon donese znaćemo kada će početi primena i tada će biti sredstva. U nekom delu razumem moje kolege, ali mislim da su ovi razlozi, posebno za izradu posebnog kolektivnog ugovora, besmisleni jer se na njemu radi - istakao je ministar. 

Pregovorima o platnim razredima, smatra, došli su do dobrih rešenja, a to je da u višim platnim razredima budu prosvetari koji rade u otežanim uslovima, koji imaju pedagoška zvanja, odeljenske starešine.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgledaju NAJBRUTALNIJE vojne vežbe na svetu

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd