fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Nema više čekanja u redu: Roditeljski dodatak na klik, od danas i u Beogradu

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Lepe vesti

Roditelji novorođenih beba u Beogradu mogu od danas da se iz porodilišta "klikom", a bez popunjavanja formulara, besplatno prijave za roditeljski dodatak i novčana davanja porodiljamakoja obezbeđuje Grad Beograd.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je prisustvovala uvođenju druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" u GAK "Narodni front", istakla je da je u toj fazi uspostavljena saradnja sa lokalnom samoupravom i da su spojene sve baze podataka, tako da roditelji bez ijednog papira mogu da se prijave za roditeljski dodatak i lokalna novčana davanja.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Druga faza ovog projekta je deo strategije razvoja elektronske uprave i strategije projekta ''Stop birokratiji'', koje su među prioritetima vlade Srbije - naglasila je Brnabić.

Ona je navela da je do sad ova usluga sprovedena u Zrenjaninu, Leskovcu i Loznici, te najavila da je u planu da se do kraja septembra projekat sprovede u porodilištima širom Srbije.

90 odsto roditelja koristilo uslugu

Govoreći o prvoj fazi tog projekta, koja podrazumeva elektronsku prijavu bebe u porodilištu za manje od 15 minuta, rekla da je do sada 90 odsto roditelja iskoristilo tu uslugu i prijavilo 87.000 beba.

- Nadam se da će i ostalih 10 odsto roditelja imati poverenja u naše elektronske usluge - naglasila je premijerka.

Porodilište
Porodilište
Foto: Profimedia

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, istakla je da se, nakon podnošenja zahteva za roditeljski dodatak i novčane naknade, rešenje dobija u roku od 30 dana, a obaveštenje stiže putem SMS poruke.

Ona je podsetila da Grad isplaćuje naknadu svim porodiljama u iznosu od 10.000 dinara, a da se od 1. januara isplaćuje još 10.000 dinara za prvo dete, kao i 25.000 dinara majkama koje su socijalno ugrožene.

Direktor GAK "Narodni front", Željko Miković, rekao je da nije slučajnost što projekat u Beogradu startuje u ustanovi u kojoj je, prema njegovim rečima, prošle godine rođeno najviše beba.

Projekat startovao u "Frontu"

- Ova klinika je prošle godine ostvarila rekord u broju porođaja, bilo ih je 7.481, a rođeno je 7.660 beba - rekao je Miković, dodajući da projekat podstiče kliniku da unapređuje svoj rad.

Prema proceni vlade Srbije, očekuje se da će uslugu elektronskog podnošenja roditeljskog dodatka koristiti oko 80 odsto roditelja, što će im uštedeti 150.000 sati, a da će se godišnje u Beogradu raditi oko 16.000 zahteva.

Bebo, dobro došla na svet
Bebo, dobro došla na svet
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" pušten je u rad u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima omogući da što lakše i brže završe administrativne poslove za novog člana porodice.

Početku druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" prisustvovali su i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić-Dejanović.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd