fbpx
Skip to main content
Nemačka

NEMAČKA NIJE OTVORILA GRANICE ZA SVE SRPSKE DRŽAVLJANE: Pojašnjeno ko može da uđe u zemlju i pod kojim uslovima!

Foto: Profimedia
Ograničenja za ulazak u Nemačku su i dalje na snazi

Iako od sutra Srbija više nije na nemačkoj listi rizičnih zemalja po pitanju infekcije virusom korona, državljanima Srbije ipak neće biti omogućeno da prvi put od 15. marta prošle godine turistički putuju u Nemačku.

GALERIJA - IDEALNO MESTO ZA CELU PORODICU: Uživajte, zabavljajte se, kupujte, a očekuje vas i VELIKO IZNENAĐENJE!

GALERIJA - IDEALNO MESTO ZA CELU PORODICU: Uživajte, zabavljajte se, kupujte, a očekuje vas i VELIKO IZNENAĐENJE!

NEMOJTE DA VAS VRATE SA CRNOGORSKE GRANICE: Deca moraju da imaju jedan od ova dva dokumenta!

NEMOJTE DA VAS VRATE SA CRNOGORSKE GRANICE: Deca moraju da imaju jedan od ova dva dokumenta!

ZBOG KINESKOG DUGA CRNA GORA TONE SVE DUBLJE: Mole po EU gde stignu, dižu novi kredit a državna imovina ide na doboš!

ZBOG KINESKOG DUGA CRNA GORA TONE SVE DUBLJE: Mole po EU gde stignu, dižu novi kredit a državna imovina ide na doboš!

Kako se navodi u saopštenju nemačke ambasade u Beogradu, objavljenom na njenom sajtu, Srbija od 13. juna više nije na listi rizičnih područja, ali ograničenja za turistička putovanja za Nemačku su i dalje na snazi.

- Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga turistička putovanja i dalje nisu moguća - navodi nemačka ambasada.

Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je samo za nemačke državljane, državljane ostalih članica EU, potom državljane Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda, zatim za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja.

korona virus nemačka
Foto: Profimedia

 

Ko su izuzeci od zabrane putovanja

Pravo na ulazak u Nemačku, ipak, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj, pritom se to odnosi na supružnike, registrovane partnere, maloletnu decu i roditelje maloletne dece.

Osim njih, državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi, poput rođaka prvog ili drugog stepena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je posredi nevenčani par.

Među ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, potom poslovna putovanja na sajmove u slučaju da postoji dokaz neophodnost putovanja, potom predavači odnosno posetioci kongresa koji imaju dokaz o neophodnosti fizičkog prisustva. Ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga.

Međutim, u svim navedenim slučajevima, neophodna je potvrda od nužnom razlogu za ulazak i propratna dokumentacija u zavisnosti kojoj grupi pripada putnik.

Čak i u slučaju posedovanja kompletne dokumentacije, pripadnici nemačke policije na pasoškoj kontroli uvek mogu da posumnjaju da u jačinu "nužnog razloga za dolazak" i da putnika vrate u Srbiju, što se početkom godine i događalo pojednim putnicima, koji su u Nemačku hteli da dođu na vide novorođene unuke.

Nemačka
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Olakšano putovanje za one sa boravkom u Nemačkoj

Skidanje Srbije sa liste rizičnih zemalja značiće promene samo za one koji iz Srbije putuju u Nemačku, a imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili EU ili nemački ili neki drugi EU pasoš.

Oni će kopnenim putem moći da doputuju u Nemačku kao i pre epidemije. Dakle, bez elektronske prijave, obaveznog negativnog testa na koronu i obaveznog desetodnevnog karantina, što je dosad bio slučaj za putnike iz Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili su imali poslovni ili drugi nužni razlog za dolazak u ovu zemlju.

Međutim, za one koji dolaze avionom, biće obavezno da još pre ulaska u avion predoče neki od sledeća tri dokumenta.

Prva opcija je negativan pi-si-ar na koronu ne stariji od 72 sata od uzimanja uzorka do dolaska na granični prelaz ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Druga opcija je dokaz da su u potpunosti vakcinisani vakcinama priznatim od Evropske agencije za lekove, a trenutno su to vakcine koje proizvode "Fajzer", "Moderna", "Astra-Zeneka" i "Džonson i Džonson". Uslov je i da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Treća opcija je dokaz o preležanom kovidu koja je izdata na osnovu pozitivnog pi-si-ar testa koji je urađen najmanje pre 28 dana. a najkasnije pre šest meseci.

Izuzetak od ovog pravila su zaposleni kod avio-prevoznika kojima nije potrebna nijedna od ove tri potvrde.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd