Skip to main content
AKSEL DITMAN

Nemački ambasador u Srbiji: Vaša zemlja je veoma interesantna investitorima

Foto: Srbija Danas
U zemlji aktivno posluje skoro 400 nemačkih kompanija koje su kreirale više od 40.000 radnih mesta

Srbija je interesantna investiciona lokacija za nemačke investitore, a Nemačka će nastaviti da joj pomaže u važnom reformskom procesu koji preduzima na svom putu ka Evropskoj uniji, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

On je, u intervjuu za specijalno izdanje magazina "Diplomacy & Commerce", rekao da se reforme za modernizaciju Srbije sprovode pre svega na korist građana Srbije, ali da je za članstvo zemlje u EU od ključnog značaja reforma vladavine prava, što je i nedavno vrlo jasno stavljeno do znanja u Strategiji EU o proširenju.

Vučić u Zrenjaninu sa predstavnicima kompanije Es sex Europe

- Postoji 35 poglavlja u procesu pristupanju, ali su reformisanje pravosudnog sistema, garantovanje slobode medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, svakako najvažniji izazovi za Srbiju i region - navodi Ditman.

Od velikog značaja je i rešavanje bilateralnih konflikata sa susedima, a naročito normalizacija odnosa sa Kosovom, dodaje on.

Na činjenicu da je Srbija interesantna investiciona lokacija ukazale su nemačke kompanije koje posluju u zemlji, od kojih je čak 84 odsto, koje je anketirala Nemačko-srpska privredna komora, potvrdilo da će ponovo investirati u Srbiji.

Ana Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji (FOTO)

Kao ključni pozitivni faktori istaknuti su kvalitet i dostupnost lokalnih dobavljača, produktivnost i motivacija zaposlenih, njihove kvalifikacije i obrazovanje, kao i troškovi rada, navodi Ditman. U anketi su, kako kaže, najlošije ocenjeni borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, poreski sistem i poreska uprava, transparentnost pri javnim tenderima i efikasnost javne uprave.

- Srbija je i veoma konstruktivan i aktivan partner u Berlinskom procesu - naglasio je Ditman, izrazivši uverenje da će na londonskom samitu Berlinskog procesa, koji se održava u julu, Srbija aktivno doprineti daljem napretku tog procesa.

Ipak ostaju u Srbiji: Mladi koji preko konferencije prave brend od srpske omladine

Prema njegovim rečima, nemačko-srpski odnosi su odlični, a posete na najvišem političkom nivou, kao i širok spektar tema u uzajamnoj saradnji, najbolji su dokaz toga.

- Nemačka podržava Srbiju kao iskren i pouzdan partner na njenom putu ka članstvu u EU, a kao najveći bilateralni donator smo od 2000. godine podržali proces srpskih reformi sa više od 1,8 milijardi evra - rekao je Ditman.

Ekonomska razmena je, kako dodaje, još jedan važan stub saradnje, budući da je Nemačka glavni trgovinski partner Srbije sa prošlogodišnjom spoljnotrgovinskom razmenom koja premašuje 4,3 milijarde evra.

Hoćete kredit!? Od sada će VAM banka tražiti ČAK i ovaj PAPIR

Ukazuje i da su nemačke kompanije investirale u Srbiji više od 1,9 milijardi evra od 2000. godine, i da u zemlji aktivno posluje skoro 400 nemačkih kompanija koje su kreirale više od 40.000 radnih mesta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd