fbpx
Skip to main content
programer

Neobično veliki rast plata programera u Srbiji: Evo koliko u proseku zarađuju

Foto: Profimedia
Prosečan rast plata programera u Srbiji u poslednjih 12 meseci bio je neuobičajeno veliki - za godinu dana je prosečna bruto plata porasla sa 2.683 na 3.144 evra, pokazali su najnoviji podaci Omnes grupe.

Prosečan rast plata programera u Srbiji u poslednjih 12 meseci bio je neuobičajeno veliki - za godinu dana je prosečna bruto plata porasla sa 2.683 na 3.144 evra, pokazali su najnoviji podaci Omnes grupe.

Ti podaci odnose se na backend developere sa više od četiri godina rada, prenosi sajt Startit.rs. 

Nova pravila za odlazak u penziju: Pomera se starosna granica za žene

- Ta ekipa su uglavnom senior backend developeri, dok za mediore i juniore nemamo relevantan uzorak budući da nas angažuju uglavnom samo za ovu grupu. U decembru 2017, za backend developere sa više od četiri godine iskustva podaci su sledeći - prosečna bruto plata od 2.683,75 evra, medijana je 2.502,5 evra i najčešce tražena plata je 3.000 evra. Ove godine je situacija za istu grupu sledeća: prosečna bruto plata od 3.144,77 evra, medijana je 3.200 evra, najčešce tražena plata je 3.500 evra bruto preko agencije - rekla je Nevena Sofranić iz Omnes grupe. 

Prema prošlom istraživanju Startita iz avgusta 2017, prosečna neto plata za programere sa pet godina iskustva iznosila je 1.445 evra, a kako se navodi, ogromnu razliku u određivanju toga koliko programeri zapravo zaraduju određuje to da li su prijavljeni na pun iznos kod poslodavca ili platu dobijaju preko agencije.

JEZIVI SNIMAK NESREĆE KOD NIŠA: Autobus prepolovljen, voz iskočio iz šina, među mrtvima I DETE

Prema rečima ekipe iz ManpowerGroupa, još jedan primetan trend je upravo to da sve više programera traži da platu prima preko preduzetničke agencije.

- Ovaj vid poslovanja usvaja sve veći broj IT stručnjaka, a direktna posledica ovog trenda je porast zarada na tržištu. Prilikom prebacivanja sa Ugovora o radu na preduzetnički ugovor, kandidati dobijaju svoju bruto platu, što utiče na povećanje njihovih finansijskih očekivanja prilikom naredne promene posla - naveli su iz ManpowerGroupa. 

Kako se navodi, još jedan izazov za ovdašnje kompanije, pored već ozbiljnog nedostatka kvalitetnih IT stručnjaka, jeste i ulazak velikog broja novih kompanija na tržište, jer srpsko tržište još predstavlja povoljnu opciju za ulaganje stranim investitorima.

Prikupljeno 700.000 evra na donatorskoj večeri u Banjaluci (VIDEO)

Iako je deo tih kompanija osnovan ili podržan lokalno, kapital je inostrani, te je sa njihove strane opravdana investicija u davanju viših zarada zaposlenima kako bi ih privukli i izdvojili se od postojeće konkurencije.

Iako dobro za IT tržište, ove investicije dodatno otežavanju lokalnim kompanijama stvarajući kompetitivnu klimu koju je često teško nadmašiti.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd