fbpx
Skip to main content
vetropark

Neprocenljiva energija vetra: Srbija dobija dve velika vetroparka

Foto: Profimedia
Vrednost investicija oko milijardu evra

Najnovija svetska istraživanja pokazuju da bi vetar koji duva samo iznad okeana mogao da obezbedi struju za sve ljude na planeti.

Srbija već ima tri manja vetroparka a do kraja godine dobiće i dva velika. Uz te strane investicije i EPS razvija projekt vetroparka kod Kostolca. Vrednost svih investicija u energiju vetra je oko milijardu evra.

Gradnja najvećeg vetroparka "Čibuk" kod Kovina je pri kraju. Sa 57 vetrogenertora, konzorcijum koga predvodi investiror iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, obezbediće struju za 113 hiljada domaćinstava. Još 70 hiljada građana struju će imati i iz druge po veličini vetrofarme "Kovačica", koju grade Izraelci. Na njihovom gradilištu radi dvesta domaćih radnika i već dovlače stubove za vetroturbine.

U ataru Alibunara belgijski "Elisio" prošle godine pustio je u rad jedan vetropark i počeo gradnju drugog, a zajedno će snabdevati 43 hiljade domaćinstava. Već dve godine i kod Kule i Vršca vrte se vetrogenertori italijanskog "Fintela", koji u južnom Banatu gradi i vetropark "Košava".

vetropark
vetropark
Foto: Profimedia/ilustracija

- Petsto megavata će biti proizvedeno iz energije vetra. U narednih nekoliko godina ući ćemo u novi ciklus koji će obezbediti za period nakon 2020. dodatne kapacitete i povećanje energije iz obnovljivih izvora u našoj ukupnoj potrošnji - kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, Srbija se obavezala da će, do kraja ove decenije, udeo obnovljive energije sa 23 posto povećati na 27 procenata.

- Svetska prognoza do 2050. godine – 50 odsto ukupno proizvedene električne energije biće iz obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori na niskom naponu će itekako uticati na smanjenje gubitka električne energije - ukazuje Aca Marković iz Agencija za energetiku.

Evropska unija je još ambicioznija – zacrtali su da se zemlje članice do polovine veka potpuno snabdevaju čistom energijom, a vetar je jedan od najznačajnijih izvora. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd