fbpx
Skip to main content
Fakultet

BESPLATNA ŠKOLARINA I ZA STUDENTE KOJI IMAJU MANJE OD 48 BODOVA? Olakšice za studente zbog pandemije

Foto: Srbija Danas
Na fakultetima će i ove školske godine biti finansiran isti broj budžetskih studenata kao i prošle godine, navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete saopštenom na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Ukoliko ostane slobodnih budžetskih mesta kada se upišu studenti koji su ostvarili minimum 48 bodova, onda će ta mesta biti popunjena studentima koji nisu prešli prag za studiranje o trošku države.

POMOĆ VREDNA 60 MILIONA DINARA: Donacija digitalnih udžbenika za sve gimnazije u Srbiji

POMOĆ VREDNA 60 MILIONA DINARA: Donacija digitalnih udžbenika za sve gimnazije u Srbiji

Dilema oko VELIKE MATURE: Prosvetne vlasti i uprave fakulteta različito gledaju na USLOVE UPISA

Dilema oko VELIKE MATURE: Prosvetne vlasti i uprave fakulteta različito gledaju na USLOVE UPISA

IZDAVALI DIPLOME NA DIVLJE? Visokoškolske ustanove u Nišu pod lupom prosvetne inspekcije

IZDAVALI DIPLOME NA DIVLJE? Visokoškolske ustanove u Nišu pod lupom prosvetne inspekcije

- Na taj način se fakultetima pomaže. Isti broj studenata će biti na budžetu iako ih je možda manje ispunilo za budžet. Oni će biti oslobođeni plaćanja školarine, neće imati status budžetskog studenta, ali će im biti omogućeno da bez plaćanja školarine nastave svoje studije i ja vidim to kao jedan vid pomoći koje Ministarstvo i fakulteti daju studentima - kaže rektorka Ivanka Popović.

Druga preporuka ministarstva vezana je za produženu godinu.

Ministarstvo je uputilo i preporuku da studenti dobiju još jednu produženu godinu, ali se o toj preporuci Senat nije izjašnjavao, a odluku će donositi fakulteti pojedinačno.

Rektorka je pojasnila da Zakon predviđa da trajanje studija može da bude dva puta duže nego trajanje studijskog programa, a studenti koji rade mogu studirati i tri puta duže nego što im traju studije, a davanje još jedne godine značilo bi kršenje zakona.

Prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat naveo je da je ove godine na ukupno 15.460 mesta upisano 13.258 studenata, te da je popunjeno 86 odsto mesta. Ostalo je 912 mesta na budžetu i 2.184 na samofinansiranju.

- Medicinske nauke su ove godine upisale najviše studenata u odnosu na proteklih sedam godina, na tehničko-tehnološkim naukama, takođe, raste broj studenata, na društveno-humanističkim upisano je više kandidata nego prošle godine, dok je na matematičke nauke upisano manje nego lane. Inače, zaustavljen je trend opadanja broja studenta - rekao je Bulat.

Na sednicu Senata došli su i akademik Dušan Teodorović i profesor Ognjen Radonjić kako bi osporili izbor Mladena Čudanova u zvanje redovnog profesora FON, ali im rektorka nije dala reč, nakon čega su oni napustili sednicu Senata.

Rektorka je rekla i da je Univerzitet obavešten da je profesor Bogoslovskog fakulteta Rodoljub Kubat dobio otkaz.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd