fbpx
Skip to main content
duvan

NEVIĐENE CENE ORANICA I VIKENDICA U SRBIJI: Hektar najskuplje njive 120.000 evra!

Foto: Profimedia
Stručnjaci ističu da je obradiva zemlja sve više tražena

Najskuplja njiva u poslednjem tromesečju 2020. prodata je u naselju Ugrinovci kod Zemuna za 500.000 evra, a hektar oranice u ovom delu Srbije koštao je neverovatnih 120.000 evra.

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

KAJAĆE SE DO KRAJA ŽIVOTA: Ostala bez stana zbog lošeg brojanja u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

KAJAĆE SE DO KRAJA ŽIVOTA: Ostala bez stana zbog lošeg brojanja u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

POVRATAK GIGANTA NA VELIKU SCENU! Paraćinska "staklara" strateški važna za čitavu Srbiju (FOTO)

POVRATAK GIGANTA NA VELIKU SCENU! Paraćinska "staklara" strateški važna za čitavu Srbiju (FOTO)

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, poljoprivredno zemljište se, kao i prethodnih godina, najbolje i najviše prodavalo u Vojvodini oko Novog Sada, ali je zanimljivo što je u zemunskom naselju Ugrinovci hektar otišao kupcu za neverovatnih 120.000 evra, što predstavlja jednu od rekordnih cena poslednjih godina.

Tražene oranice

Stručnjaci ističu da je obradiva zemlja sve više tražena, ali da je takvih površina sve manje, te da im zbog toga i skače cena.

- U Vojvodini je najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Cene poljoprivrednog zemljišta još od 2001. godine rastu, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo vidite kolike se cifre sada dostižu - objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

- Na tim mestima se grade nekretnine i putevi, ali takođe veliki broj hektara propada jer se ne obraduje. Sa druge strane, tražnja postoji i, naravno, cene rastu. To je i svetski trend, na ovakvom zemljištu se proizvodi hrana, a ona je osnovni izvor života. Oranice će se sve više tražiti i biće sve skuplje - navodi Prostran.

Vikendica
Vikendice dobile na ceni tokom epidemije korona virusa
Foto: Profimedia/ilustracija

Vikendice na ceni

Najnoviji podaci RGZ pokazali su da su se mnogo više kupovale vikendice nego u 2019, pa je samo krajem prošle godine prodaja vikendica porasla za više od 40 odsto. Od oktobra do decembra 2020. godine prodato je 368 vikendica, dok je u istom kvartalu 2019. godine kupce našlo 259 objekata. 

Koliko su ljudi bili spremni da daju novca samo da bi otišli na neko vreme van gradova, govori i podatak da je u četvrtom tromesečju prodata vikendica na Kosmaju za tri miliona evra. Ovaj kompleks sačinjavaju dve vikendice, tri pomoćne zgrade, bazen i četiri parcele. 

Ostale tri najvrednije vikendice prodate su na Zlatiboru, u opštini Čajetina, i to po cenama od 315.570, 250.000 i 155.000 evra. Najviše vikendica prodato je na teritoriji Beograda, njih 50.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd