fbpx
Skip to main content
Voćnjak

NEVOLJNO SMO DOČEKALI APRILSKI SNEG, POGOTOVO ONI: Sneg i mraz razorili rod voća, štete ogromne!

Foto: Profimedia
Čini se da je najgore prošla zapadna Srbija

Voćari, povrtari i ratari nevoljno su dočekali aprilski sneg i mraz. I dok je u pojedinim krajevima Srbije već sada jasno da će prinosi voća biti desetkovani, neki delovi nisu pretrpeli veliku štetu.

GRAĐANI SRBIJE NEMA VIŠE UDARANJA PO UŠIMA! Majstori neće moći papreno da naplaćuju, sve će morati po proceduri!

GRAĐANI SRBIJE NEMA VIŠE UDARANJA PO UŠIMA! Majstori neće moći papreno da naplaćuju, sve će morati po proceduri!

POČINJE ISPLATA U TREĆEM PAKETU POMOĆI GRAĐANIMA: Danas na račune leže tačno 15.450 dinara!

POČINJE ISPLATA U TREĆEM PAKETU POMOĆI GRAĐANIMA: Danas na račune leže tačno 15.450 dinara!

NA PRAGU POTPISIVANJA: Šta nam donosi sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom? (FOTO)

NA PRAGU POTPISIVANJA: Šta nam donosi sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom? (FOTO)

Čini se da je najgore prošla zapadna Srbija, i da će rod kajsije, maline, breskve i trešnje najviše stradati. U manjoj meri bi mogle da stradaju šljiva, jabuka i ostale voćne vrste, čije je cvetanje tek započelo.

Ovo je kazao Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Čačku, napominjući da su ekipe već obišle pojedine plantaže. On dodaje da je za sada rano govoriti o procentima štete, ali naglašava da bi ona mogla da bude značajna ukoliko bi se ostvarile prognoze meteorologa o narednim jutarnjim niskim temperaturama, koje će u pojedinim delovima zemlje ići i do minus sedam.

Kajsije
Foto: Profimedia

- Visoke temperature koje smo imali u februaru prouzorokovale su ranije i intenzivnije cvetanje, pa zato sada voćari strahuju od niskih temperatura - rekao je Tanasković i dodao:

- Sa druge strane, snežni pokrivač koji u višim delovima ide i do deset centimetra debljine, mogao bi da bude odlična zaštita cvetovima i pupoljcima od najavljenih mrazeva. U malinjacima zbog ovog snežnog pokrivača može da dođe do lomljenja mladara.

Kako objašnjava Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, sada se najviše strahuje od temperatura koje su najavljene za naredna dva jutra. On smatra da trenutna situacija u voćnjacima, pa i pored snega koji je pao, nije toliko loša, te da će se pravo stanje znati za desetak dana kada budu pregledani cvetovi, odosno tučkovi.

SMEDEREVO DOBRO PROŠLO

Voćari u okolini Smederava nisu previše zabrinuti zbog snega. Iako će štete biti u manjoj meri u nekim voćnjacima, sneg neće bitnije uticati na rod, ali ipak strahuju od mraza.

- Sneg koji je pao više je bio izolacija za voćke, i neki vid zaštite od niskih temperatura, koje su, zapravo, najopasnije - govori Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Kolari.

jabuke
Foto: Profimedia

U smederevskom kraju sada najviše trpi nektarina koja se uzgaja na oko 4.000 hektara. Kada je reč o zasadima jabuke, oni se za sada dobro drže, kažu voćari.

- U mojim voćnjacima jabuka je samo ponegde oštećena, to su minimalne štete - ispričao je Vladimir Jovičić, voćar iz sela Vodanj kraj Smedereva.

Veliku štetu od pojave aprilskog snega i mrazeva sigurno će pretrpeti i pčelari. Hladno vreme ne dozvoljava ispašu pčelama, pa su mnogi pčelinjaci stradali, jer nisu prihranjivani.

Zapadna Srbija se ovog leta i jeseni neće osladiti voćem, a zarada će biti trostruko niža od očekivane. Ovo je pesimistična prognoza voćara iz užičkog, ariljskog, požeškog, bajinobaštanskog i ivanjičkog kraja. Sve vrste koje su već u vegetaciji, oštećene su aprilskim snegom i mrazom.

- Tokom noći temperatura će u minus, a voće koje je već "izbilo", trpeće veliku štetu - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća i dodaje:

trešnje
Trešnje su deficitarne na evropskom tržištu
Foto: Profimedia/ilustracija

- Malinari su povezali stabljike, prihranili zasade, velika je verovatnoća da je izgubljeno najizdašnije "prvo kolo" berbe. Malina je bila puna soka, odmah posle smrzavanja videćemo po listu koliko je malina oštećena. Na ostalim voćnim kulturama šteta je još veća.

Prema rečima profesora dr Nenada Magazina, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, što su područja niža, to je opasnost za voće od mraza veća. Na području Vojvodine proteklih dana su se temperature spuštale do četiri stepena ispod nule, tako da su ti mrazevi oštetili šljive, jabuke, kruške, višnje, trešnje i druge voćne vrste, koje su u fazi cvetanja. Dodatne štete pretrpele su i kajsije, iako su one završile cvetanje.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd