fbpx
Skip to main content
Radnici na građevini

STOPA ZAPOSLENOSTI U SRBIJI 49,7 ODSTO: Skoro tri miliona zaposlenih u našoj državi

Foto: Profimedia
Stopa nezaposlenosti u poslednjem kvartalu prošle godine iznosila 9,9 odsto

U Srbiji je u poslednjem kvartalu prošle godine 2,92 miliona zaposlenih i 321.000 nezaposlenih - stopa zaposlenosti iznosila je 49,7, dok je stopa nezaposlenosti bila 9,9 odsto, navodi se u rezultatima Ankete o radnoj snazi koje je danas objavio Republički zavod za statistiku.

SRBIJA NIŽE PRIVREDNE USPEHE: Porasla industrijska proizvodnja!

SRBIJA NIŽE PRIVREDNE USPEHE: Porasla industrijska proizvodnja!

GRAĐANI SRBIJE TROŠE VIŠE NEGO PROŠLE GODINE: Maloprodajne radnje ostvarile finansijsku dobit

GRAĐANI SRBIJE TROŠE VIŠE NEGO PROŠLE GODINE: Maloprodajne radnje ostvarile finansijsku dobit

HRVATSKA U SVE VEĆEM DUGU: Emisijom obveznica zadužili se dve milijarde evra

HRVATSKA U SVE VEĆEM DUGU: Emisijom obveznica zadužili se dve milijarde evra

Stanovnika starosti 15 i više godina u četvrtom kvartalu 2020. godine bilo je za 0,1 odsto manje nego u trećem a za 0,5 odsto manje nego godinu dana ranije.

U toj grupaciji broj aktivnog stanovništva se u poslednje kvartalu prošle godine povećao za 0,4 odsto dok je u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. manji za 0,3 procenta.

Ukupan broj zaposlenih pao je za 0,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal 2020. godine, a manji je za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Radnik
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Kvartalno za 0,3 procenta veći broj zaposlenih

Formalno zaposlenih je više za 0,3 procenta gledajući kvartalno, odnosno za 0,6 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Kod neformalno zaposlenih kvartalni pad je 4,5 procenata, a godišnje gledano 6,2 odsto.

Broj nezaposlenih je u odnosu na prethodni kvartal 2020. godine veći za 9,9 procenata, a u odnosu na isti kvartal 2019. godine za 2,2 procenta.

Neaktivnog stanovništva u poslednjem kvartalu 2020. godine bilo je za 0,8 odsto manje, gledajući godišnje smanjenje je 0,7 procenata.

Do porasta broja nezaposlenih u ovom kvartalu došlo je usled vraćanja lica iz kontigenta neaktivnih u grupu nezaposlenih i manjim delom usled smanjenja zaposlenosti, navodi RZS.

U ovom periodu primećeno je da se smanjuje broj zaposlenih koji rade od kuće i koji odsustvuju s posla.

Tokom kvartala sa posla je odustvovalo 4,6 procenata zaposlenih, što je za 1,6 posto manje nego u trećem kvartalu 2020. a 0,1 odsto više nego krajem 2019. godine.

Od kuće je u ovom periodu radilo 9,2 procenata, što je za 0,1 odsto manje nego u prethodnom kvartalu a za 0,5 odsto više nego prethodne godine.

Radnici u Srbiji
Foto: Profimedia

 

Nezaposlenost povećana kod muškaraca, a manja kod žena

Pad zaposlenosti zabeležen je među licima sa najnižim nivoom obrazovanja, dok broj zaposlenih sa srednjim i visokim obrazovanjem porastao.

Prema podacima RZS zaposlenost je smanjena u populaciji između 15 i 34 godina, a povećana kod stanovništva starijeg od 35 godina.

Stopa neformalne zaposlenosti u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 16,7 procenata, a stopa dugoročne nezaposlenosti iznosila je 5,3 odsto.

Nezaposlenost je povećana kod muškaraca, a broj nezaposlenih žena manji je nego u istom periodu 2019. godine.

Najveći rast zaposlenosti bio je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, dok je u Beogradskom regionu zabeležen najveći pad zaposlenosti, uz najveći rast nezaposlenosti.

RZS navodi da je došlo do smanjenja neformalne zaposlenosti dominatno u poljoprivredi i povećanja formalne zaposlenosti.

Najveći rast broja zaposlenih zabeležen je u sektorima Informisanja i komunikacija za 17.200 ljudi i prerađivačke industrije za 13.500 ljudi.

Anketa je sprovedena na uzorku od 15.706 domaćinstava, a anketirano ih je 11.597 odnosno 28.354 lica sa 15 i više godina, navodi RZS.
 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd