fbpx
Skip to main content
Ljudi

NOVA PRAVILA: Izvršitelji će uterivati dugove i za neplaćen porez?

Foto: Profimedia/ilustracija
Prinudnu naplatu poreskih obaveza, taksa i naknada, koje nastaju prometom nepokretnosti, treba poveriti javnim izvršiteljima, predložila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED. Time bi izvršitelji, osim naplate komunalnih dugova, izgubljenih sudskih sporova, neizmirene alimentacije i sličnih dugova, počeli da naplaćuju neplaćene račune za porez, što dosada nije bilo u njihovoj nadležnosti.

U NALED-u, naime, smatraju da država nema kapacitete da to obavlja sama, i ovo vide kao predlog nove reforme države. 

LEPE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Minimalac će biti povećan ove godine, a evo i koliko

Ovaj predlog dolazi upravo pred donošenje novog zakona o izvršenju, koji je u pripremi, a koji bi trebalo da otkloni bar neke nedoumice i nepravilnosti, koje su se dosad dešavale u postupcima prinudne naplate. 

Jasmina Radovanović, iz NALED-a, kaže da su primetili da je naplata javnih prihoda "na lokalu" prilično loša.

Banka
Foto: Profimedia

- Da li su u pitanju ljudski resursi - ne znamo. Od 2016.godine javni izvršitelji su nadležni i za naplatu sudskih taksi, koje su ranije naplaćivali poreznici. Iz tog aspekta smatramo da bi oni mogli da preuzmu i prinudnu naplatu lokalnih prihoda. Nije ideja da se prebaci u njihovu nadležnost, već samo prinudna naplata, Oni imaju dobro iskustvo i brzo sprovode postupak - izjavila je Jasmina Radovanović.

Želite da se prekvalifikujete? Niste zadovoljni svojom zaradom? U ovoj profesiji leži NAJVIŠE NOVCA

A da bi se predlog prihvatio, potrebna je izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, što neće moći brzo da se sprovede. 

- Za početak verujemo da treba da preuzmu naplatu neporeskih prihoda, pa tek onda poreskih. I znamo da to neće moći brzo da se sprovede. Istovremeno se pripremaju izmene Zakona o izvršenju, radna grupa pri Ministarstvu privrede već radi na njima. One će preciznije da regulišu načelo srazmere - navela je.

Zarađuju 1000 evra po satu sa samo jednim zaposlenim

Načelo razmene izvršitelja, trenutno izgleda tako da se stan od 48 kvadrata u centru Beograda proda za 26.000 evra zvog duga od svega 6.500 evra! Za srazmeru, kako se navodi,  izvršitelji mnogo ne mare ni kad naplaćuju od poslodavca.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Zoran Vujović, iz Saveza samostalnih sindikata, kaže da su izvršitelji aktivni kada se radi o tužbama radnika za zaostale plate, jubilarne nagrade, ali nisu baš mnogo uspešni.

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Razmatraju se velike subvencije za gorivo

- Imama nedavni primer u Fabrici kablova u Jagodini. Bivšim radnicima, koji su uz socijalni program otišli, poslodavac je ostao dužan nekoliko plata i tužili su ga. Došli su izvršitelji da zaplene mašine, ali ih radnici nisu pustili da uđu. Bez mašina, oni bi ostali bez posla i plata. Uz veći pritisak na poslodavca, postiglo se da se deo zarada isplati iz tekućeg poslovanja", kaže Vujović i dodaje da je to problem i da izvršitelje treba uputiti na to da ono što rade nije rešenje.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd