Skip to main content
Odžačar

NOVA PRAVILA: Za odžačare se traži diploma, a velike promene očekuju i GROBARE

Foto: Profimedia/ilustracija
Ni čišćenjem dimnjaka više neće moći da se baš svako bavi

Početnici u komunalnim delatnostima dobili su komisiju koja će ih ocenjivati, proveravati da li su kadri da obavljaju delatnosti i na kraju - licencirati. Isti uslovi i zahtevi su i pred onima koji se već godinama bave ovim poslovima.

Do polovine maja su imali vremena da dosadašnje kapacitete usaglase sa propisanim standardima. Ukoliko inspekcija utvrdi da nisu zadovoljili kriterijume iz Uredbe o načinu i uslovima za otpočinjanje komunalne delatanosti - izgubiće dozvolu za obavljanje delatnosti.

Licenciranje novoosnovanih komunalnih preduzeća predviđeno je Zakonom o komunalnim delatnostima. Uredba koja propisuje standarde usvojena je 14. februara ove godine i dala je rok od tri meseca da se, oni koji već posluju, prilagode. Komisija, koja treba da licencira firme, osnovana je pre nekoliko dana.

U slučaju privatnih pogrebnika, nova pravila nalažu da oni koji brinu o groblju većem od pet hektara, moraju da imaju zaposlenog pravnika sa diplomom. Propisuje se i broj automobila, kolica sa cvećem i druge opreme.

Minimum pet radnika

- Uslovi nisu mnogo strogi. Mi smo odstupali jedino po broju radnika - kaže Radovan Lukić, vlasnik jednog pogrebnog preduzeća.

Pogrebna oprema

- Minimum je pet radnika, a mi zaista nismo imali potrebe za toliko ljudi. Drugačije je u većim mestima, a drugačije u malim. Ostali uslovi nisu bili problem. Imamo tri atestirana vozila. Nema priče, slična pravila važe i na Zapadu. To nije strašno. Verovatno će biti manjih preduzeća za koje će to biti teško da ispune. Što se monopola tiče, tu se ništa nije promenilo. Drže ge javna komunalna preduzeća i tako će verovatno uvek biti.

Ni čišćenjem dimnjaka više neće moći da se baš svako bavi. Ukoliko firma brine o 3.000 dimnjaka, mora da ima najmanje jednog inženjera mašinstva ili građevine i dva radnika sa osnovnim ili srednjim obrazovanjem i godinom iskustva u dimničarskim poslovima.

- Uslovi su korektni. Mi smo u okviru Grupacije za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije radili na toj uredbi - navode iz jedne firme.

- Mi insistiramo na podizanju nivoa naše struke. Dimničarski posao je ozbiljan, utiče na protivpožarnu zaštitu i bezbednost. Zato i nije u redu da se ovim poslom bavi ko hoće. Dešavalo se da učenik uči kod nas šest meseci, dobije otkaz i on otvori svoju radnju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd