fbpx
Skip to main content
Rasim Ljajić

SVETSKA SILA ULAŽE U SRBIJU: Kinezi grade novi Filmski grad u Beogradu

Foto: Profimedia
Saradnja dveju zemalja

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa Juenom Ðiađunom, guvernerom kineske provincije Džeđiang, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje, kao i planovima privrednika iz pomenute pokrajine za ulaganja u Srbiju.

Završena prva runda pregovora: Čeka se ministar Knežević, od toga zavisi dalji ishod štrajka

LOŠ TRENUTAK ZA KRIPTOVALUTE: Evo koje opasnosti krije bitkoin

Juen je preneo Ljajiću nameru provincije kojom rukovodi da u Beogradu započne izgradnju novog filmskog grada, s obzirom na veliko iskustvo pokrajine Džeđiang u ovoj oblasti i činjenicu da se u njoj proizvede 40 odsto od ukupne godišnje filmske produkcije u Kini.

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

On je rekao i da privrednici iz provincije Džeđiang planiraju da trgovinski „Belmaks“ centar na Novom Beogradu učine distributivnim sedištem kineske trgovine za Jugoistočnu Evropu. 

To podrazumeva osavremenjevanje „Belmaks“ centra i proširivanje njegovih kapciteta na oblasti poljoprivrede i informaciono - komunikacionih tehnologija.

Ljajić je istakao je da bi na taj način bio uspostavljen neposredniji kontakt privrednika iz Srbije i Kine, s obzirom na to da se u ovom trenutku više od 50 odsto srpsko - kineske robne razmene odvija preko trećih zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ljajić i gost iz Kine su se dogovorili da u septembru potpišu sporazum o ekonomsko - trgovinskoj saradnji između Srbije i provincije Džeđiang, kojim bi bile definisane oblasti, u kojima postoji najveći potencijal za dalje unapređenje.

Provincija Džeđiang ima blizu 60 miliona stanovnika i važi za jednu od oblasti sa najrazvijenijom ekonomijom u Kini.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd