Skip to main content
Mladi ljudi na poslu

NOVE STIMULACIJE ZA INOVATIVNE PREDUZETNIKE KOJI POKREĆU SOPSTVEN BIZNIS: Za startap od DRŽAVE kredit i do 50.000 evra

Foto: Profimedia
Imate dobru ideju za biznis, ali nemate novac da kupite opremu i obezbedite peostor za rad. Država vam nudi kredit do 50.000 evra po kamati od jedan odsto uz 40 odsto bespovratnih sredstava.

Vlada Srbije je donela uredbu za podsticanje novonastalih preduzeća. Prvi uslov je da su registrovani u Agenciji za privredne registre, najranije u godini kojoj su podneli zahtev za sredstva, a ostali se tiču od vrste delatnosti, mesta osnivnja  firme, starosne dobi osnivača, načina obezbeđivanja kredita.

POČELO OKUPLJANJE NAJMOĆNIJIH NA SVETU: Tramp, Makron i Mej otkazali, a evo koji lideri dolaze na Svetski ekonomski forum u Davosu

Novac se može koristiti za dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora ili proizvodnog prostora, ali i za kupovinu opreme, kupovinu trajnih obrnutih sredstava.  Minimalan iznos je 400.000 dinara, a malsimalan je oko 50.000 evra. 

Oni koji ispune uslove mogu da računaju na bespovratna sredstva u visini od 30 odsto ulaganja, odnosno do 40 odsto za firme koje se nalaze u nerazvijenim opštinama.

Kako je precizirano, kamatna stopa je jedan odsto godišnje uz garaciju banke, odnosno dva odsto ukoliko su u pitanju ostala sredstva obezbeđena. Rok otplate je do pet godina, uz grejs period do jedne godine, s tim da rok otplate ne može biti kraći od tri godine od dana zaključivanja ugovora uključujući i grejs period. U slučaju otplate kredita u roku koji je kraći od tri godine privredni subjekt je dužan da vrati i bezpovratana sredstva.

Uslov je da osnivač firme bude zaposlen na neodređeno vreme u firmi koji je osnovao. U slučaju da ima više od 60 godina, uz dokumentaciju mora da priloži polisu životnog osiguranja ili obezbedi jemstvo fizičkog lica. Potrebno je da se dokaže da firma nije predhodno primala nikakva sredstva od države, kao i da je isplatila sve poreske obaveze.

Jedan od uslova je da se ne finasira primarna poljoprivredna proizvodnja, kao i trgovina, finansiske usluge, igre na sreću, promet nafte, čelika i oružija..

U uredbi se navode i razlozi zbog kojih bi preduzetnik morao da vrati državi i kredit i bezpovratna sredstva.  Prvi razlog je da vrati državi i kredit i bezpovratna sredstva. Prvi razlog je da ugasi novoosnovanu firmu u roku od tri godineod zaključavanja ugovora o dodeli bezpovratnih sredstava. Drugi je da u tom periodu otuđi predmet koji je kupio ili da osnivač firme raskine radni odnos.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd