fbpx
Skip to main content
Novi Sad

NOVI SAD 2022 - EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Odobreni projekti u vrednosti većoj od 185 miliona dinara

Foto: Profimedia/ilustracija
Na konkursu projekta "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture" odobreno 111 projekata vrednosti 185.449.394 dinara

Konkursna komisija velikog projekta "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture", od ukupno 308 pristiglih prijava, odobrila je 111 projekata u vrednosti od 185.449.394 dinara, saopšteno je iz direkcije.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

IMA LI KRAJA "HARAČU" BANAKA: Od januara porasle cene naknada i provizija, da li klijenti mogu da se bune?

IMA LI KRAJA "HARAČU" BANAKA: Od januara porasle cene naknada i provizija, da li klijenti mogu da se bune?

RAPISAN KONKURS ZA PODRŠKU ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA: Jedan telefonski poziv može spasiti život!

RAPISAN KONKURS ZA PODRŠKU ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA: Jedan telefonski poziv može spasiti život!

Kompletna lista projekata kojima su odobrena sredstva na ovom konkursu nalazi se sajtu Evropske prestonice kulture, a sam konkurs je pokrenut u cilju podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u taj projekat i kompletiranja programa za godinu titule.

Ulažući najveća sredstva ikad u jedan konkurs iz oblasti kulture u Srpskoj Atini, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine.

Time je opredelila najveći deo sredstava - 60 odsto za vaninstitucionalnu scenu, sa čak 76 podržanih projekata.

Kroz rezultate četiri konkursa raspisanih od 1. decembra 2020. do 12. februara, projekat kulture od nacionalnog značaja osnažio je i internacionalizaciju scene putem uključivanja još 33 evropska partnera sa kojima će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture.

- Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije korona virusa. Naša krilatica 'Za nove mostove' je vodilja u povezivanju dve različite obale: podrške sceni, u najtežim okolnostima u protekloj godini, sa pripremom i predstavljanjem programa 2022. godine - rekao je je direktor projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

Novi Sad
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Podrška novosadskoj umetničkoj sceni

On je podsetio da su prošle godine na konkursu uložili 70 miliona dinara kroz projekte "Umetnici.Sad!", "Kaleidoskop kulture" i "Doček" i time su radili na podršci novosadske umetničke scene.

- Tako ćemo i posle ovog rekordnog konkursa nastaviti da ulažemo u kulturu kroz javne pozive za kompletiranje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture - istakao je Milenković.

Projekte je odabrala konkursna komisija na čelu sa predsednikom komisije dr Vladimirom Gvozdenom - profesorom Univerziteta u Novom Sadu.

U stručnoj komisiji su bili još - Zorica Šijak, v.d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Stevan Divjaković - kompozitor, Vladimir Marinković - rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc - dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Komisija je prilikom ocene najviše vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u konkursu, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom.

Po rečima svih članova komisije, protekli konkurs još jednom je potvrdio da je Novi Sad zaista grad kulture.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd