fbpx
Skip to main content
Skupština Srbije

Novi zakon pred Skupštinom: Poslanici razmatraju nuklearnu sigurnost Srbije

Foto: Profimedia
Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da se urede uslovi za obavljanje delatnosti sa izvorima zračenja, kao i postupanje u situaciji planiranog, postojećeg i vanrednog izlaganja jonizujućem zračenju.

Predlog Zakona predat je Narodnoj skupštini Srbije u petak, s predlogom da bude izglasan po hitnom postupku, a ukoliko to bude učinjeno, uređivaće mere radijacione i nuklearne sigurnosti s ciljem obezbeđivanja zaštite pojedinaca, stanovništva i životne sredine od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja.

Od ponoći jeftinije sve vrste goriva!

Kako je navedeno u Predlogu zakona, predviđeno je i da se osnuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije radi obezbeđivanja uslova za sprovođenje mera radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti.

Velika promena: Putarine za novi autoput će se plaćati po klasama automobila

Primenjivaće se na sve delatnosti koje uključuju mirnodopsku primenu nuklearne energije i jonizujućeg zračenja na teritoriji ili pod jurisdikcijom ili kontrolom Srbije.

Merenje radijacije
Foto: Profimedia

Zakon će se primenjivati na sve situacije planiranog, postojećeg i vanrednog izlaganja jonizujućem zračenju koje uključuju rizik od izlaganja jonizujućem zračenju, koje se ne može zanemariti sa stanovišta zaštite od jonizujućeg zračenja pojedinca, stanovništva i životne sredine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd