fbpx
Skip to main content
neradna nedelja

Novi zakon predviđa ZABRANU RADA NEDELJOM: Uvedeno i jedno posebno pravilo, 14 dana posebno u godini!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ukoliko zakon bude izglasan, nedeljom će raditi samo pekare, benzinske pumpe i kiosci

U Hrvatskoj počinje realizacija zabrane rada nedeljom. To je za hvratski portal Indeks potvrdio portparol vlade Marko Milić.

Nikad lakše do naplate štete: UNIQA osiguranje predstavila jedinstven servis "MOJ PROCENITELJ"

Nikad lakše do naplate štete: UNIQA osiguranje predstavila jedinstven servis "MOJ PROCENITELJ"

ČUDO OD PRIRODE! RODIO GIGANTSKI KROMPIR: Srpski domaćin izvadio plod težine od skoro dva kilograma! (FOTO)

ČUDO OD PRIRODE! RODIO GIGANTSKI KROMPIR: Srpski domaćin izvadio plod težine od skoro dva kilograma! (FOTO)

ZA OVAJ POSAO U SRBIJI PLATA JE DO 2.000 EVRA MESEČNO: Niko neće da ga radi, a kadrova nedostaje!

ZA OVAJ POSAO U SRBIJI PLATA JE DO 2.000 EVRA MESEČNO: Niko neće da ga radi, a kadrova nedostaje!

Reč je o najavi zabrane rada nedeljom uz 14 radnih nedelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

- Što se tiče neradne nedelje, politički stav vlade nije se promenio, želimo da nedelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulisati rad nedeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice i najbližih - rekao je Milić.

Za sada se ne zna hoće li vlada ostati pri predlogu o 14 neradnih nedelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedelje biti, ili će se predlog modifikovati. Ali se zna da vlada planira da zabrani rad većinu nedelja, a tada bi smele da rade samo pekare, benzinske pumpe i kiosci, a verovatno i trgovine na stanicama.

Kako je rekao Milić, već ove nedelje održaće se prvi sastanci na tu temu, ali ne sa poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi trebalo da se razgovara nakon toga.

- Konačan predlog i određivanje konkretnog broja neradnih nedelja se još definiše, pa će vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima. Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastaće se ove nedelje sa predstavnicima SSSH-a i Sindikata trgovine po toj temi, a održavaćemo i dijalog sa poslodavcima - rekao je Milić.

I ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović je komentarisao ovu situaciju i potvrdio da se već danas sastaje sa sindikatima.

- Naš generalni stav je da nedelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav treba da nađemo kompromis, predlog vlade je da deo nedelja bude radan, ali većina nedelja biće neradna - rekao je Aladrović.

Komentarisao je i nedavnu odluku Ustavnog suda koji je osporio odluku Stožera o privremenoj zabrani rada nedeljom zbog epidemije korona virusa.

- Imamo istoriju sa Ustavnim sudom, ali verujemo da ćemo naći optimum, da svi budu zadovoljeni. Ovu poslednju odluku Ustavnog suda ne dovodimo u korelaciju - rekao je Aladrović. Podsećanja radi, Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o merama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite doneo usled pandemije korona virusa, jedino privremenu zabranu rada nedeljom proglasio protivustavnom.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd