fbpx
Skip to main content
Siniša Mali i Marko Čadež

NOVIH 13.500 RADNIH MESTA ZA MLADE: Za program Moja prva plata prijavilo se 5.636 poslodavaca

Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC
Zainteresovanost poslodavaca nadmašila očekivanja

Poslodavci zainteresovani za državni program "Moja prva plata" imaju još sutra rok da se prijave, a ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež obišli su firmu "Visaris" koja se uključila u taj program i oglasila 11 pozicija za obuku mladih. "Visaris" je jedno od 5.636 preduzeća koja su se do sada već prijavila za program "Moja prva plata".

SRBIJA PROBIJA GRANICE: Prvi put u istoriji prosečna plata veća od 510 evra

SRBIJA PROBIJA GRANICE: Prvi put u istoriji prosečna plata veća od 510 evra

ZAMENSKI VAUČERI NE GARANTUJU SIGURNO PUTOVANJE? Sledeće godine takođe neizvesno kada je turizam u pitanju

ZAMENSKI VAUČERI NE GARANTUJU SIGURNO PUTOVANJE? Sledeće godine takođe neizvesno kada je turizam u pitanju

UPRKOS PANDEMIJI, PRODAJA NEKRETNINA CVETA: Kod komšija prodato 6,1 odsto više stanova nego lani

UPRKOS PANDEMIJI, PRODAJA NEKRETNINA CVETA: Kod komšija prodato 6,1 odsto više stanova nego lani

Do sada su poslodavci, koji su se prijavili za program, oglasili ukupno 13.500 radnih mesta na 8.500 pozicija.

Program "Moja prva plata" usmeren je ka mladima koji su završili srednju školu i fakultet, a nemaju posao. Njima će država pomoći tako što će deo plate pokriti u periodu od devet meseci i to mesečno 20.000 dinara za one sa završenom srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom. Ostatak plate će obezbediti poslodavac.

Program "Moja prva plata" usmeren je na mlade koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo kako bi ga stekli i kako bi još lakše našli posao. Iz budžeta je za taj program izdvojeno dve milijarde dinara.

Posle devet meseci obuke u kompanijama mladi će naći zaposlenje ukoliko se dobro pokažu. Biće i onih koji se neće zaposliti posle isteka devet meseci, ali će dobiti nemerljivo i neprocenjivo radno iskustvo koje će im omogućiti da još lakše nađu posao u nekoj drugoj kompaniji.

Zainteresovanost poslodavaca je velika, a očekuje se i velika zainteresovanost mladih za program koji će verovatno biti nastavljen i sledeće i narednih godina.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je ministru Malom čija je ideja bila program "Moja prva plata". Naveo je da su među do sada oglašenim pozicijima za mlade 70 odsto tražnja za ljudima sa srednjom školom, a 30 odsto sa fakultetom. 

- To su najrazličitija mesta, inženjeri, arhitekte, zubari, lekari pa sve do konobara, mehatroničara, operatera na CNC mašini - kaže Čadež.

Marko Čadež
Marko Čadež
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Napomenuo je da će mladi proći prvo kroz obuku u samoj kompaniji i imati priliku da se kada završe program zaposle u njima ili na tržištu rada da se lakše zaposle zbog stečenog radnog iskustva.

Za "Visaris2 je rekao da je kompanija koja je pokazala da može da bude konkurentna ne samo u Srbiji, nego na najrazvijenijim svetskim tržištima gde i izvoze, i zahvalio na podršci.

Direktor "Visarisa" Marko Petrović rekao je da će ta kompanija uvek podržavati projekte kao što je "Moja prva plata" i da im taj program pomaže da zaposle više ljudi nego sto su inače planirali.

Naveo je da će mladi koji budu na obuci u toj kompaniji proći kroz rigorozan program obuke i treninga koji mogu da dobiju na svega oko 10 mesta na svetu, a da će im predavači biti domaći iskusni naučnici i istraživači koji su jedni od pionira u svetu u oblasti digitalne obrade signala i digitalne rendegen tehnike.

Dobiće priliku i da proputuju svet jer, kaže Petrović, kompanija posluje u više od 30 zemalja, a najviše na tržistu EU, Švajcarske i SAD.

Petrović je rekao da će 11 novih kandidata u okviru programa "Moja prva plata" u toj kompaniji biti mašinske i elektrosktruke, te da će najbolji dobiti priluku da rade u razvojnom odeljenju, što znači da će raditi sa velikim univerzitetima iz sveta i Srbije na projektima veštačke inteligencije i 3D snimanja.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd