fbpx
Skip to main content
Kasirka, prodavnica

NOVO POSKUPLJENJE U JULU: Evropski cenovni standard stiže u Srbiju, prate ga PLATE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Od 5. jula cigarete u Srbiji biće skuplje za 10 dinara po paklici

Reč je o drugom povećanju cena u ovoj godini i usklađivanju sa akciznim kalendarom koji će i narednih godina uticati na formiranje cenovnika cigareta u Srbiji.

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

OHRABRUJUĆA PROCENA MMF-a ZA SRBIJU: Rast BDP-a Srbije u 2021. godini biće REKORDAN

OHRABRUJUĆA PROCENA MMF-a ZA SRBIJU: Rast BDP-a Srbije u 2021. godini biće REKORDAN

UJEDINJENE NACIJE UPRAVO OBJAVILE! Srbija je treća vodeća ekonomija - PLJUŠTE POHVALE za našu državu

UJEDINJENE NACIJE UPRAVO OBJAVILE! Srbija je treća vodeća ekonomija - PLJUŠTE POHVALE za našu državu

Prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 280 dinara, a najskuplja 560. Istovremeno su očekivanja da će i brendovi ostalih proizvođača da poskupe za isti iznos u prvoj polovini narednog meseca.

Duvandžije se, inače, prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. To podrazumeva da se na šest meseci uvećava akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

- Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi oko 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je neophodno da izmene budu pažljivo odmeravane, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje - stoji u obrazloženju Predlogu izmena i dopuna zakona o akcizama.

U Hrvatskoj i 130 odsto skuplje

Podsetimo, cena paklice u Hrvatskoj već je na nivou evropskih cena. U ovoj susednoj zemlji podizanjem akciza, cena kutije cigareta skočila je za 120 do 130 odsto u odnosu na 2010. godinu.

S druge strane, prosečna cena paklice u Austriji je oko 5 evra, od čega 77 odsto odlazi državi u obliku poreza na duvan.

Cigarete u Austriji, sa prosečnom cenom po pakli od tačno 5,1 evra, u poređenju sa susednim zemljama, inače su znatno skuplje: Češka (3,53 evra), Slovačka (3,32 evra), Mađarska (3,90 evra), Slovenija (3,69 evra) ili Italija (4,90 evra).

Prosečna cena paklice u Nemačkoj je 5,84 evra, a u Švajcarskoj nešto više od 7 evra.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd