Skip to main content
Radnici

Velike promene: OD SADA se možete NAGODITI sa inspekcijom!

Foto: Profimedia/ilustracija
Najveća novina u radu inspekcija od ove godine je mogućnost nagodbe

Već od 1. januara nižu kaznu uz priznanje prekršaja, mogu dobiti oni koje je u prestupu otkrila Tržišna ili Inspekcija rada. Do kraja godine to će primenjivati i ostali. Nadležni očekuju da će to rasteretiti sudove, smanjiti broj postupaka koji zastarevaju i omogućiti da inspektori više vremena provode na terenu, a manje u sudu.

Svaki treći prekršajni postupak koji je pred sudom povela Inspekcija rada završio je zastarevanjem, a svaki šesti izricanjem opomene. Zbog toga od nagodbe mnogo očekuju.

- Važnije od visine kazne koja će biti izrečena je izvesnost kažnjavanja, da onaj ko je učinio prekršaj bude siguran da će u nekom trenutku za taj prekršaj da bude sankcionisan - kaže Goran Marković iz Inspekcije rada.

Inspekcija rada POJAČAVA nadzor u ugostiteljskim objektima TOKOM PRAZNIKA!

Tako će, recimo, poslodavac, kod koga se otkrije radnik na "na crno" kaznu – umesto propisane od 800.000 do čak dva milona dinara – nagodbom platiti 150.000, do deset radnika 300.000, a za 20 radika na crno 500.000 dinara.

Pre toga, poslodovac će morati da te radnike zaposli. Na sličan način, kazne uz nagodbu propisala je i Tržišna inspekcija.

Vesić najavio: U januaru počinje rušenje bespravnih objekata u Beogradu

Vesna Ristić iz Tržišne inspekcije navodi da, ako je najniži iznos zaprećene kazne za neki prekršaj 50.000 dinara, on može ići i do 5.000 dinara.

Vesna Ristić
Vesna Ristić
Foto: Youtube printscreen/ BEP Serbia

Rok za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom je godinu dana, a za okončanje dve. 

Sudije tvrde da su ti rokovi najkraći u Evropi i da ih je neophodno udvostručiti. Ne spore i da su često izricane blage kazne, što nije dobra poruka onima koji sada imaju mogućnost Sporazuma o priznanju prekršaja.

OPREZ kad deci kupujete igračke! Ukoliko OVE STVARI nema na deklaraciji NIKAKO NE UZIMAJTE!

Predsednik Udruženja prekršajnih sudija Milan Marinović kaže da sudovi moraju da se potrude da malo rigoroznije sankcionišu okrivljene.

Milan Marinović
Milan Marinović
Foto: Youtube printscreen/ Удружење судија прекршајних судова РС

- Naravno, ključni korak u sporazumu nije na sudu, ključni korak je na okrivljenima i podnosiocu zahteva. Sud je tu kao organ koji će to da prihvati ili ne - ističe Marinović.

Na sporazum nema mogućnosti žalbe.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović kaže da na osnovu pravilnika koji su usvojeni za te dve inspekcije, mogu i sve druge inspekcije, kojih je 42, da pripreme svoje posebne pravilnike sa elementima sporazuma za priznavanje prekršaja i da se u 2019. krene sa potpunom primenom.

Neobično veliki rast plata programera u Srbiji: Evo koliko u proseku zarađuju

Analiza pokazuje da se čak 80 odsto prekršajnih postupaka može rešiti priznanjem. To nije moguće ako je neko ometao inspektora u radu, nije sproveo naloženu meru ili je za taj prekršaj propisana fiksna kazna.

BONUS VIDEO: Ljudi kažu da su ovo NAJSREĆNIJE zemlje za život

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd