fbpx
Skip to main content
agrokor

Obrt u slučaju Agrokor: Merkator postaje ruski?

Foto: Profimedia
Neverovatno

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Lex Agrokora za Sloveniju.

Agrokor trese Hrvatsku: Saziva se HITNA sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Todorić se baškari u Aleji milijardera: U Londonu mu komšije princ Vilijam i Kejt, Mister Bin i druga elita

Na taj način, ruska banka će moći da zatraži Merkator u zamenu za dug Agrokora.

Lex Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Agrokor
Foto: Profimedia

Način sprovođenja restrukturire Agrokora koji je izabrala Hrvatska - takozvana materijalna konsolidacija - izjednačava poverioce koji su u različitim položajima.

Po Lex Agrokoru, poverioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim delovima Agrokorovog konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što Agrokor ima poverioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Lex Agrokora za Sloveniju.

SKANDALOZNO svedočenje o poslovanju Ivice Todorića: Agrokor je u ambisu zbog njegove dece

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je Agrokorov poverilac i traži da dobije deonice Merkatora, koji je među onim delovima Agrokora koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Lex Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda Merkator i da prihod podeli svim kreditorima, kaže za Dnevnik profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najverovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći deo Merkatora na sudu.

Agrokor
Foto: Srbija Danas

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 odsto deonica u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B. V.

Žalbu protiv Lex Agrokora u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi Lex Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

- U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli", izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek. "Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Merkatora na brži i efikasniji nacin - dodao je on.

Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada poverioci Agrokora moći da zahtevaju plaćanja iz Agrokorovog udela u Merkatoru.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Realan's picture

Realan

I odmah smeniti sve Menadzere po Rodama i vecinu sefova, a posebno u Sremskoj Mitrovici i Valjevu.

1 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd