Skip to main content
 • Read more Kontravizija Info

  Kakvi gafovi pristalica opozicije! "Vinston Čerčil se bavio prostitucijom u Londonu, a Vučić ga uzeo za savetnika!"

 • Read more Delije Fudbal

  ZVEZDA OBJAVILA: Stiže POJAČANJE, i to za manje od 24 časa (VIDEO)

 • Read more trudna Novčanik

  Porodiljama veća primanja: Mesečno minimalac zagarantovan (VIDEO)

 • Read more budućnost Region

  KNEŽEVIĆ RASKRINKAO ĐUKANOVIĆA! Evo kako Milo malverzacijama izvlači pare za potrebe KK BUDUĆNOST!

 • Read more Fejsbuk Društvo

  HITNO MENJAJTE ŠIFRE! Fejsbuk otkrio podatke MILIONA KORISNIKA, i Srbi NA UDARU

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  VELIKI TALENAT: Posle Simanića još JEDAN Zvezdin BISER na NBA draftu (FOTO)

penzioneri

OD DANAS RUSKE PENZIJE DOSTUPNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Dovoljan je SAMO JEDAN PAPIR da dođete do svog novca!

Foto: Profimedia
Naši građani, ukoliko su radili u prošlom periodu u Rusiji i ako su im tamo bili plaćeni porezi i doprinosi, preko Penzijskog i invalidskog osiguranja popunjavaće jedinstveni upitnik i aplicirati za obračun radnog staža.

Građani Srbije koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, moći će od 1. marta da apliciraju da im se uvaži radni staž i na taj način ostvare pravo na penziju.

To pravo će moći da ostvare na osnovu Sporazuma između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji stupa danas na snagu.

Kako ZARAĐUJU MLADI u Srbiji? Nova vrsta radnika traži svoje mesto na tržištu

Kako ZARAĐUJU MLADI u Srbiji? Nova vrsta radnika traži svoje mesto na tržištu

Naši građani, ukoliko su radili u prošlom periodu u Rusiji i ako su im tamo bili plaćeni porezi i doprinosi, preko Penzijskog i invalidskog osiguranja popunjavaće jedinstveni upitnik i aplicirati za obračun radnog staža. Pre uvažavanja radnog staža građanima, srpski PIO fond će podatke iz upitnika proveriti sa PIO-om iz Rusije, a tada će se i znati koliki broj građana će ostvariti to pravo.

- U tom slučaju, njima bi staž bio spojen. Godine staža koje su imali u Srbiji bi bile spojene sa godinama staža iz Rusije, a po osnovu zbira tog radnog staža mogli bi da ispunjavaju u potpunosti uslov da idu u penziju - izjavio je ranije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

penzioneri
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prema njegovim rečima, penzije iz Srbije bile bi im uplaćene preko našeg PIO fona, a deo bi dobili iz Rusije. Ukazao je da to važi samo za naše građane, a ne i za ruske koji su radili kod nas, s obzirom da je reč o jednosmernom sporazumu koji je, kaže ministar, bio važan da se potpiše s obzirom da je veliki broj naših građana radio u Rusiji osamdesetih godina.

- Takav vid saradnje nemamo sa mnogo zemalja. S obzirom da je sporazum jednosmeran, pokazujemo brigu prema našim građanima da im pomognemo da ostvare njihova prava - podvukao je Ðorđević.

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE: Otvara se fabrika u Srbiji, STIŽU NOVA RADNA MESTA!

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE: Otvara se fabrika u Srbiji, STIŽU NOVA RADNA MESTA!

Najavio je da će instrukcije o popunjavanju upitnika biti na sajtu PIO fonda i Ministarstva za rad, i pozvao građane koji su radili u Rusiji da se jave.

Sporazum između Rusije i Srbije o socijalnoj sigurnosti potpisan je 19. decembra 2017. godine, a Narodna skupština Srbije donela je 28. juna 2018. Zakon o potvrđivanju tog Sporazuma.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd