Skip to main content
Terazije, Beograd, ljudi, šetnja

Od OVOG POSLA godišnje zaradimo 20 miliona evra, a sada je uveden OGROMAN POREZ! Radnici ODUSTAJU i pre sezone

Foto: Profimedia
Zakon predviđa novi namet

Poslednjim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana uvedena je obaveza plaćanja doprinosa i poreza za šumske plodove, gljive i lekovito bilje od 58 procenata.

Znalci iz ove delatnosti kažu da je za njih, još pre početka sezone, ona verovatno izgubljena i da će posao, koji Srbiji svake godine donosi 20 miliona evra od izvoza, jednostavno stati.

- Nova odredba, po stavu lokalnih jedinica Poreske uprave Srbije, podrazumeva da otkupljivač šumskih plodova i lekovitog bilja mora, prilikom otkupa, u ime i za račun osobe koja je prikupila šumske plodove i lekovito bilje, da plati i porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, nezavisno od činjenice što se prikupljanjem najčešće bave poljoprivredna gazdinstva koja već jesu oporezovana po drugom osnovu - kaže Milić Popović, vlasnik preduzeća "Interfud 60" iz Čačka.

STUDENT smislio program PROTIV ŠVERCA LEKOVA: Godišnja ušteda 300 miliona evra

To dalje kako navodi, znači da svaki otkupljivač šumskih plodova i lekovitog bilja, na otkupnu cenu, mora da doda čak 58 odsto vrednosti otkupljene stvari.

pečurke
Foto: Profimedia

- Kada se još na to nadoveže obaveznih 10 procenata na ime ekološke takse, proizilazi da na vrednost šumskog ploda od 1.000 treba dodati 680 dinara, kao porez i doprinos za osobu koja je prikupila šumski plod ili lekovito bilje - navodi on.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd