fbpx
Skip to main content
penzija

OD PRVOG JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Promene sve do 2023. godine, evo šta čeka najstarije sugrađane

Foto: Profimedia/ilustracija
Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Od 2022. godine važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji dame podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima.

SZO OBJAVILA OHRABRUJUĆE VESTI: Potpuna zabrana putovanja neće zaustaviti pandemiju

SZO OBJAVILA OHRABRUJUĆE VESTI: Potpuna zabrana putovanja neće zaustaviti pandemiju

CRNO ZLATO SKAČE NA 150 DOLARA PO BARELU? Poznate procene kretanja nafte za naredne dve godine

CRNO ZLATO SKAČE NA 150 DOLARA PO BARELU? Poznate procene kretanja nafte za naredne dve godine

Srbija je investicioni dragulj: Ovih 16 kompanija je u našu zemlju uložilo više od 1.4 milijarde evra

Srbija je investicioni dragulj: Ovih 16 kompanija je u našu zemlju uložilo više od 1.4 milijarde evra

S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarce ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

starci igraju karte
Foto: Profimedia/ilustracija

I tako sve do 2032. godine, kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas. Naredne kalendarske godine, dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini.

Svugde izmene

Izmene penzionih sistema su prethodnih godina donosile i mnoge zemlje u regionu, ali i u svetu. Novi zakone imaju i Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Promene su najavljivale i Velika Britanija i Finska kojima je cilj da povećaju granicu na 68 godina. Nemačka je pre neki dan utvrdila i iznos ispod koga ne sme da bude iznos penzije.

.

Odlazak u prevremenu penziju

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju pomera se od naredne godine i za žene i za muškarce.

Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života. Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih ove godine je bio 58 godina i četiri meseca života. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža. Za narednu je to 39 godina i osam i meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kojem i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Govoreći o prevremenoj penziji ono što je važno znati jeste da ona košta, odnosno da vam umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije. To znači da ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd