fbpx
Skip to main content
rukola

ZASUCITE RUKAVE: Od UZGOJA ovih biljaka možete zaraditi i do 2.000 evra

Foto: Profimedia/ilustracija
Za one koji imaju veće placeve, moguć i za samostalni posao

Uzgajanje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, čak i na malim parcelama, može da bude dobar izvor zarade, a za one koji imaju veće placeve, čak i način za samostalni posao.

Kako kažu proizvođači, ulaganja u proizvodnju lekovitog i začinskog bilja nisu velika, a zarada je više nego solidna. Tako se, recimo, na 10 ari toko sezone od nevena može zaraditi oko 1.000 evra, a od belog sleza dvostruko više - 2.000 evra, dok su ulaganja za započinjanje minimalna. 

Tako na primer, za 10 ari zemljišta na kojem bi se uzgajao neven potrebno je oko 300 grama semena čiji kilogram košta 4.000 dinara. U zavisnosti od površine koja se zasadi, na lekovitom bilju kao što je neven ili beli slez, može da se prihoduje i do desetak hiljada evra. Među proizvođačima lekovitog bilja je i petnaestak zadrugara u Zaplanju, koji rade u okviru udruženja "Zasad".ž

Neven
Foto: Profimedia

Zoran Ilić, predsednik udruženja, kaže da na površini od 15 hektara ove porodice uzgajaju  neven, beli slez, artičoku, matičnjak, bosiljak itd. Mehanizaciju su dobili od države, a kupce sami nalaze. 

- Od lekovitog bilja može dobro da se zaradi, a ulaganja nisu velika. Radi se od proleća do kasne jeseni, u zavisnosti koja je biljka u pitanju. Sarađujemo sa firmama koje otkupljuju lekovito bilje, čajeve, ali i sa institutom "Josif Pančić". Uvek unapred dogovaramo minimalnu cenu, koja može da bude i veća, po kojoj će otkupiti naše bilje, tako da okvirno znamo zaradu. Imamo veliki broj kooperanata, dugo godina poslujemo i zadovoljni smo.

beli slez
beli slez
Foto: Profimedia

- Artičoka, na primer,  na jednom hektaru daje tonu koja se prodaje za 2.000 evra. Ako se stalno ulaže i radi vredno, čovek može dobro da prihoduje. Imamo plodno zemljište i koristimo ga na najbolji način, nešto je naše, nešto uzimamo pod zakup. Veća površina, veća zarada - kaže Danijela, Zoranova supruga kojoj je ovo primarni posao. 

Nemci u STRAHU zbog jedne Makronove ideje: Evo šta Angela Merkel kaže na to

Dr Saša Petrović, profesor na Visokoj poljoprivrednoj prehrambenoj školi u Prokuplju, objašnjava da uzgajanje biljaka kao što su neven ili artičoka, nije previše komplikovano.

 

- Neven je jednogodišnja biljka, ređe dvogodišnja vrsta. Može uspešno da se gaji i na siromašnijem zemljištu i proizvodi se direktno iz semena. Setva se obavlja rano u proleće, početkom marta, a po hektaru se koristi pet do šest kilograma semena. Krajem jula i početkom avgusta, biljke se pokose i odnose sa njive. Nakon tri nedelje biljke će ponovo cvetati. Potom se suše na promajnom mestu ili u sušari. Sa jednim hektarom se može dobiti od 300 do 600 kilograma suvih kruničnih listića, odnosno 800 do 1.500 kilograma cvasti - objašnjava profesor Petrović.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd