Skip to main content
Komercijalna banka

ODBIJA DA VRATI NOVAC! Funkcionerka Komercijalne banke na porodiljskom NEZAKONITO primala 978.710 dinara mesečno

Foto: SD/ilustracija
Slađana Jelić, zamenica predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke AD, oštetila je ovu banku za milionske iznose po više osnova, zbog čega je (tadašnji) predsednik IO banke Aleksander Piker protiv nje podneo krivičnu prijavu 2017. godine.

Međutim, umesto da se nadležni bave njenom odgovornošću, Jelićeva je ostala u IO banke i nastavila da pravi propuste, zbog čega je, između ostalog, NBS kaznila Komercijalnu banku sa 25 miliona dinara. Na sve to, Jelićeva je oštetila Komercijalnu banku i za 3,6 miliona dinara koji su joj isplaćivani tokom pet meseci dok je bila na porodiljskom odsustvu, a na šta po zakonu nije imala pravo.

Jelićeva, kao zamenik predsednika IO Komercijalne banke ima platu od 8.250 evra, to jest 978.710 dinara. Odlaskom na trudničko i porodiljsko prema zakonu može da prima 250.000 dinara (naknada u visini pet prosečnih plata). Međutim, UO na čijem je čelu Mila Korugić Milošević, doneo je 23. marta 2018. godine odluku kojom Jelićeva za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta ima pravo i na isplatu novčanog primanja do punog iznosa zarade, počev od zarade za mart 2018, pa do isteka pravo na pomenuto odsustvo. To znači da joj je banka od svojih para svakog meseca uplaćivala razliku od 728.710 dinara.

- Ova odluka je realizovana zaključivanjem aneksa ugovora o radu od 11. 4. 2018, koji su potpisale Slađana Jelić i Mila Korugić Milošević, predsednica UO – pokazuju papiri u koje su mediji imali uvid.

Moje pare, ne dam

O ovom slučaju je, na osnovu zahteva sindikata ove banke, svoje mišljenje dalo i Ministarstvo za rad, što je rezultiralo novom odlukom – da Jelićeva vrati novac koji joj je uplaćivan mimo zakona, što je za pet meseci, koliko je primala punu platu, 3,6 miliona dinara. Odluku da Jelićeva mora da vrati novac potpisala je Mila Korugić Milošević koja je i odobrila Jelićevoj taj dodatni novac.

Komercijalna banka
Komercijalna banka
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Međutim, dokumenta u koja su mediji imali uvid, pokazuju da Jelićeva odbija da vrati pomenuti novac, jer, kako je napisala u odgovoru UO, ona taj novac nije ni tražila!

- Obaveštavam vas da nisam saglasna sa potpisivanjem sporazuma koji je donet na osnovu odluke UO od 30. 8. 2018 – navodi Jelićeva u odgovoru. - Istekla bih činjenicu da je UO, bez mog zahteva, doneo odluku kojom mi je  pored naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva sa rada radi nege deteta, utvrdio pravo i na mesečnu isplatu novčanog primanja do punog iznosa ugovorene neto zarade, sa pripadajućim minulim radom, počev od zarade za mart 2018.

Iako se Jelićeva zvanično vratila sa porodiljskog na posao 16. 1. 2019, papiri u koje su mediji imali uvid pokazuju da je dolazila na posao i tokom porodiljskog odsustva, zbog čega su banku opomenule druge institucije, jer to predstavlja kršenje zakona.

Potpisuje izveštaje 

U izveštaju NBS o kontroli Komercijalne banke, između ostalog, navodi se da je Jelićeva u vreme porodiljskog odsustva dolazila na sednice odbora. Nekad nije bilo pisanih tragova o tome, ali su zaposleni u banci svedočili tome u korist, a nekad, iako bi se navodilo u zapisniku da nije bila prisutna, sam zapisnik bi potpisala lično ona.

Komercijalna banka
Komercijalna banka
Foto: Srbija Danas

- Dana 12. 6. 2018. prijavljen je incident u kojem se navodi da postoji sumnja u ispravnost sednice IO koja je održana 23. 2. 2018, kao i samog zapisnika sa te sednice, odnosno da su zaposleni koji su prisustvovali ovoj sednici u svojstvu operativne podrške toka sednice, naveli da je sednici prisustvovala i Jelićeva, ali da je u zvaničnom zapisniku sa te sednice navedeno da je imenovana odsutna s obzirom na to da je otvorila bolovanje – navodi se u izveštaju NBS.

Zbog ovih propusta, NBS je 2018. kaznila Komercijalnu banku sa 25 miliona dinara.

Organizuje štrajk u banci?

Na adrese zaposlenih u Komercijalnoj banci pre dva dana je stigao mejl da naprave novi sindikat i uđu u štrajk. Jedan od organizatora, kako saznaju mediji, upravo je Jelićeva, koja odbija da napusti IO banke.

Zaposlenima je bilo predloženo da 6. februara od 14 do 14.30 časova pošalju jasan signal nezadovoljstva IO i predsedniku IO Vladimiru Medanu u vidu štrajka upozorenja, koji će se se sastojati u smanjenoj, ali vidljivoj usporenoj poslovnoj aktivnosti rada svih zaposlenih. 
Kao razlozi za štrajk navedeni su neisplaćivanje godišnjih bonusa, neadekvatno i zabrinjavajuće rukovođenje bankom, te da se Medan ne konsultuje sa stručnim službama banke...

A u julu 2017, protiv Jelićeve je njen tadašnji šef, Aleksandar Piker, podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je omogućavala trećim licima da pribave korist na štetu banke.

- Izmenila je strategiju rešavanja nenaplativih potraživanja, koja je usvojena od strane nadležnih organa banke, po predlogu stručnih konsultanata, a po pitanju osnova rešavanja i naplate spornih potraživanja prema jednom preduzeću, na taj način što je po prethodnoj strategiji očekivani priliv bio 10-15 miliona evra u korist banke, pretvoren, po njenim lažnim izveštajima, u očekivani priliv od 7,5 miliona, koje bi se ostvarile kroz strategiju prodaje potraživanja stranom partneru, da bi se u daljem toku događaja utvrdilo da je iznos od tri miliona evra neostvariv po ovom osnovu, te se tako ukupan očekivani priliv sveo na 4,5 miliona evra. Ona je tom pravnom licu i fizičkom, jemcu za to pravno lice, pribavila višemilionsku korist, a u istom iznosu oštetila banku - navodi se u prijavi.

Navedeno je i sledeće:

- Prekoračujući svoja službena ovlašćenja, pregovarala je i postigla dogovor o kreditnom plasmanu sa preduzećem, a koji posao je u skladu sa organizacijom poslova banke trebalo da obavlja Sektor za rad sa privredom, pa je preduzeću pribavila materijalnu korist od najmanje 2.400.000 evra, na taj način što je, prilikom prezentovanja predloga za odobrenje plasmana tom preduzeću, prikrila listu kritičnih tačaka koju je dostavilo Odeljenje za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, ne obaveštavajući IO pre odlučivanja da će predmetni plasman, u iznosu od 3.400.000 evra, odmah nakon puštanja uz tečaj, a najkasnije za dva meseca biti faktički nenaplativ, a o čemu je obaveštena od strane Sektora za rad sa privredom.

Jelićeva ima krivične prijave i sedi u IO iako, prema pravilima NBS, članovi tog tela ne mogu da imaju krivične prijave.

Aferu razotkrio portal SrbijaDanas.com

Podsetimo, portal SrbijaDanas.com u avgustu je pisao o slučaju Slađane Jelić. Tako smo prvi objavili informacije o tome da je Komercijalna banka omogućila Slađani Jelić da na porodiljskom prima 970 hiljada dinara, a druge zaposlene diskriminisala. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Takođe, smo objavili da je protiv Jelić podneta krivična prijava. Prijavu protiv Jelić pogledajte na priloženim slikama:

Krivična prijava protiv Slađane Jelić
Krivična prijava protiv Slađane Jelić

Krivična prijava protiv Slađane Jelić
Krivična prijava protiv Slađane Jelić

Iako smo jelić još u avgustu mesecu 2018. godine poslali pitanja do dana današnjeg nismo dobili odgovor od nje.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd