fbpx
Skip to main content
Cena nafte

ODLIČNE VESTI O VAKCINI PROTIV KORONE: Cene nafte osetljive na borbu ljudi s virusom

Foto: Shutterstock
OPEK očekuje da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti za 9,8 miliona barela

Cene nafte skočile su 10 odsto posle vesti o efikasnoj vakcini, što bi ponovno moglo da donese normalno vreme, veći privredni rast i oporavak avio-industrije. S tim u vezi, za Brent je trebalo izbrojiti više od 45 dolara, najviše u dva meseca.

Doduše, u drugoj polovini nedelje entuzijazam u pogledu većeg privrednog rasta u svetu je oslabio i čini se da je optimizam izgrađen na klimavim temeljima, jer se pretpostavlja da će većina vodećih privreda ponovo imati negativan rast u poslednjem tromesečju. 

OBRNULE SE ULOGE: Sada je ovaj pasoš za Amerikance broj jedan!

OBRNULE SE ULOGE: Sada je ovaj pasoš za Amerikance broj jedan!

PODIŽE IMUNITET I SVI GA KUPUJEMO: Cena mu se sad vinula u nebo!

PODIŽE IMUNITET I SVI GA KUPUJEMO: Cena mu se sad vinula u nebo!

Testiran najbrži voz na svetu: Juriće 1.000 km na sat, a kao jedna od stanica pominje se i Beograd (VIDEO)

Testiran najbrži voz na svetu: Juriće 1.000 km na sat, a kao jedna od stanica pominje se i Beograd (VIDEO)

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je prognozu pada ovogodišnje proizvodnje nafte s 8,4 na 8,8 miliona barela dnevno zbog drugog talasa epidemije, koji snažno utiče na potrebe za naftom. IEA je takođe revidirala naniže prognozu za prvi kvartal 2021. godine. Za celu 2021. godinu predviđa se da će se potražnja oporaviti za 5,8 miliona barela, što će dovesti do toga da će globalna potrošnja nafte ostati znatno ispod nivoa pre epidemije.

OPEK, s druge strane, očekuje da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti za 9,8 miliona barela, a sledeće godine ojačati za 6,2 miliona barela, manje od prognoze za novembar. U saradnji s Rusijom (OPEK +), očekuje se da će OPEK produžiti sporazum za tri do šest meseci, prema kojem će članice od avgusta dnevno pumpati 7,7 miliona barela manje. U početku se mislilo da će sa septembrom OPEK + dnevno pumpati samo 5,7 miliona barela.

No, čak i produženje dogovora verovatno neće sprečiti prekomernu ponudu, pogotovo jer proizvodnja raste u zemljama koje nisu pristupile sporazumu. To se posebno odnosi na Libiju, gde je, prema najnovijim podacima, dnevna proizvodnja već 1,251 miliona barela. Čak i nedelju dana ranije, bio je tek nešto iznad milionske granice. Ta je brojka dovela do pada cena nafte u petak za dva odsto, ali je dodatak bio visok na nedeljnom nivou - čak osam odsto.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd