Skip to main content
Zoran Đorđević

"Održivi razvoj 2018": Đorđević o unapređenju KVALITETA radne snage - obuka za 9.880 građana (FOTO)

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
"Mladi da ne odlaze iz Srbije"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je konferenciju "Održivi razvoj 2018" i izjavio da u razdoblju globalizacije i kontinuiranih ekonomskih transformacija uslovljenih ubrzanim tehničko-tehnološkim razvojem, unapređenje kvaliteta radne snage predstavlja centralnu determinantu dugoročnog ekonomskog i društvenog razvoja.

- Unapređenje kvaliteta radne snage uključuje sve procese i aktivnosti koje za cilj imaju razvoj i edukaciju kadrova, odnosno sticanje znanja, veština i kompetencija za kojima postoji potražnja na tržištu rada, čime se utiče na smanjivanje neusklađenosti ponude i tražnje i doprinosi rastu zasnovanom na znanju - naglasio je Đorđević.

Zoran Đorđević
Zoran Đorđević
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar je rekao da Vlada Srbije aktivno radi na tome da mladima obezbedi bolje uslove života kako bi u Srbiji mogli od svog rada da žive pristojno i sebi i svojoj porodici obezbede lepšu i sigurniju budućnost, a ne da odlaze u inostranstvo. 

- Ministarstvo pomaže i zaposlenim ljudima tako što im pruža priliku da se prekvalifikuju za zanimanja koja su potrebna na tržištu rada i koja će im doneti bolju zaradu. Takođe, uvođenjem dualnog obrazovanja, kao i procesom volontiranja koje je resorno ministarstvo uvelo prošle godine, mladi imaju priliku da, pre nego što završe fakultete, vide da li zaista žele da rade ono za šta se i školuju. Potrebno je svima pružiti priliku da rade ono što vole, jer jedino tako će u svom poslu biti najbolji, a pre svega i zadovoljni u svojoj zemlji - rekao je Đorđević.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgleda moderno srpsko naoružanje!

Prema rečima ministra za 2018. godinu planiran je obuhvat 9.880 nezaposlenih programima iz sistema dodatnog obrazovanja i obuke čija realizacija se finansira od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, a dodatnih 487 lica biće uključeno u obuke za tržište rada i obuke na zahtev poslodavca iz sredstava IPA 2013 programskog ciklusa.

Zoran Đorđević
Zoran Đorđević
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Na ovaj način, ali i kroz realizaciju svih drugih mera aktivne politike zapošljavanja teži se uspostavljanju stabilnog, održivog i efikasnog trenda rasta zaposlenosti koji se zasniva na postulatima jednakih mogućnosti i dostojanstvenog rada za sve, što je u direktnoj korelaciji sa Ciljem 8 UN Ciljeva održivog razvoja – Promovisati inkluzivan i održiv ekonomski rast, zaposlenost i dostojanstven rad za sve - istakao je Đorđević.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd