Skip to main content
razgovor za posao

OGROMNO INTERESOVANJE ZA PROGRAM "MOJA PRVA PLATA": Za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih

Foto: Profimedia/ilustracija
Za program "Moja prva plata" za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih, izjavila je danas rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ana Stojanović.

Podsetila je da je "Moja prva plata" program Vlade Srbije koji je namenjen podršci mladima bez radnog iskustva da pronađu prvi posao, steknu iskustvo i zarade novac.

POSLOVI BUDUĆNOSTI: U Srbiji svi traže zaposlene sa ovakvim znanjem, a zarada je i više nego odlična!

POSLOVI BUDUĆNOSTI: U Srbiji svi traže zaposlene sa ovakvim znanjem, a zarada je i više nego odlična!

BOJANA JE DOKAZ DA SU ŽENE STUB NAŠIH SELA! Rade isto kao muškarci, a odmaraju samo na crveno slovo

BOJANA JE DOKAZ DA SU ŽENE STUB NAŠIH SELA! Rade isto kao muškarci, a odmaraju samo na crveno slovo

NIKOLA PRVI NA BALKANU OSPOSOBLJAVA MAŠINU ZA ŠTAMPANJE KUĆA: Umesto za nekoliko godina, gotove za 15 sati

NIKOLA PRVI NA BALKANU OSPOSOBLJAVA MAŠINU ZA ŠTAMPANJE KUĆA: Umesto za nekoliko godina, gotove za 15 sati

Na konferenciji "Gde će se zaposliti generacije iz karantina?" u Beogradu Stojanović je navela da je iz budžeta tim programom predviđena podrška za 10.000 mladih. Mladi su počeli da se prijavljuju za "Moju prvu platu" od 8. oktobra, a prijave će trajati do 8. novembra.

Stojanović navodi da je 25. septembra istekao rok za prijavu poslodavaca ida se za taj program prijavilo 10.000 poslodavaca koji su oglasili 17.000 radnih pozicija za 28.000 mladih. Kaže da se najviše prijavilo firmi iz privatnog sektora, čak 95 odsto, dok su ostali iz javnog sektora i organizacije civilnog društva.

Sektori koji se najviše traže, ističe Stojanović, jesu trgovina, prerađivačka industrija (tekstilna, prehrambena, mašinska, metalna, proizvodnja nameštaja...), a zatim i sektori računovodstva, konsalting i revizorski poslovi.

Stojanović navodi da se najviše traže mladi koji imaju završenu srednju školu, čak 70 odsto, dok je 30 odsto onih poslodavaca koji su tražili mlade koji su završili fakultet. Od mladih koji su se do sada prijavili za program, navodi Stojanović, 45 odsto je konkurisalo za pozicije sa visokom stručnom spremom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je reč o prijavi po gradovima, najviše mladih sa visokim obrazovanjem je iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Jagodine, Sremske Mitrovice i Kruševca, dodaje Stojanović.

Ukazuje da se ti gradovi poklapaju i sa mladima koji imaju završenu srednju školu, s tim što se tu primećuju i gradovi Novi Pazar, Pirot, Zaječar i Bor.

Stojanović navodi i da je 600 mladih odbijeno za program jer ne ispunjavaju uslove - ili su imali više od devet meseci radnog iskustva ili su još u redovnom sistemu školovanja.

Konačna rang lista biće objavljena 27. novembra nakon čega će početi potpisivanje ugovora između mladih i poslodavaca. Stručno osposobljavanje mladih trajaće devet meseci. Nacionalna služba za zapošljavanje će onima koji su završili srednju školu isplaćivati 20.000 dinara, a onima koji su završili fakultet 24.000 dinara mesečno. Njima će, dodaje Stojanović, biti plaćeni i doprinosi za slučaj povrede na radu ili bolesti. Poslodavac, kako kaže, može da obezbedi i dodatak za polaznike najviše u iznosu koji je obezbedila država.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd