fbpx
Skip to main content
Online kupovina

ONLAJN KUPOVINA U SRBIJI EKSPLODIRALA: Srbi potrošili 32 milijarde dinara - jedna stvar se ubedljivo najviše kupovala!

Foto: Profimedia/ilustracija
Prema podacima NBS o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima, primetno je da su onlajn dinarske transakcije "eksplodirale"

Tokom pandemije virusa korona onlajn trgovina je doživela procvat svuda u svetu, a podaci Narodne banke Srbije (NBS) o transakcijama u našoj zemlji pokazuju da su Srbi trgujući na internetu potrošili na desetine milijardi dinara.

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA NOVČANU POMOĆ: Isplata u tri rate, zna se ko ima pravo na državne subvencije

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA NOVČANU POMOĆ: Isplata u tri rate, zna se ko ima pravo na državne subvencije

ZA TRI GODINE UŠTEDELA ZA STAN: Ovaj jednostavan trik je postao pravi hit na internetu

ZA TRI GODINE UŠTEDELA ZA STAN: Ovaj jednostavan trik je postao pravi hit na internetu

KAKO DO 60 EVRA? Postoje dva načina, poznato kada počinje prijava za novčanu pomoć - detaljan vodič!

KAKO DO 60 EVRA? Postoje dva načina, poznato kada počinje prijava za novčanu pomoć - detaljan vodič!

Prema podacima NBS o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima, primetno je da su onlajn dinarske transakcije "eksplodirale".

Tako je 2020. godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo više od 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu dana ranije, 2019, broj transakcija je bio duplo manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara.

Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

- Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto - navela je Narodna banka Srbije u saopštenju.

kupovina
Foto: Profimedia
Šta se najviše kupovalo?

Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd