Utorak 19. mar 2024.
Ekonomija, grafikon

NAJVEĆI EKONOMSKI PAD OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Evrozona u minusu, da li je moguć oporavak posle svega?

Foto: Profimedia/ilustracija
Evropska komisija je u svojoj poslednjoj ekonomskoj prognozi, iz jula 2020. godine, ocenila da je kriza Kovid19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je bilo očekivano

Cela EU, a prvenstveno 19 zemalja Evrozone, u 2020. godini beleže najveći ekonomski pad od Drugog svetskog rata. Kao posledica krize izazvane pandemijom Kovid 19, zemlje koje koriste zajedničku valutu evro u drugom kvartalu 2020. godine beleže pad BDP od 14,7 procenata u odnosu na isti period 2019. godine, objavila je Evropska agencija za statistiku. Za isti period, pad BDP na nivou cele EU iznosi 13,9 procenata.

PREDIZBORNA RETORIKA ILI VIZIJA: Tramp želi "veliku Ameriku", znači li to "razvod" od Kine

PREDIZBORNA RETORIKA ILI VIZIJA: Tramp želi "veliku Ameriku", znači li to "razvod" od Kine

DA LI SE OČEKUJE NOVI RAST RATA KREDITA U SRBIJI? Šta kažu bankari o kretanju euribora

DA LI SE OČEKUJE NOVI RAST RATA KREDITA U SRBIJI? Šta kažu bankari o kretanju euribora

SVETSKA BANKA IZDALA VAŽNU PREPORUKU NAŠOJ ZEMLJI: Na ova dva prioriteta Srbija mora da se fokusira

SVETSKA BANKA IZDALA VAŽNU PREPORUKU NAŠOJ ZEMLJI: Na ova dva prioriteta Srbija mora da se fokusira

Pad BDP u Evrozoni prate i pad potrošnje u domaćinstvima, smanjenje izvoza, kao i povećanje broja nezaposlenih.

U Evrostatu kažu da je u drugom kvartalu 2020. godine zabeležen najoštriji pad BDP i broja zaposlenih od početka sezonskog merenja 1995. godine.

Broj zaposlenih se u odnosu na početak 2020. godine godine smanjio za 2,9 procenata u Evrozoni, izdaci za potrošnju domaćinstava smanjili su se za 12,4 procenta, a izvoz je pao za 18,8 procenata.

Evropska komisija je u svojoj poslednjoj ekonomskoj prognozi, iz jula 2020. godine, ocenila da je kriza Kovid19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je bilo očekivano. Predviđanja EK su da će se BDP Evrozone u 2020. godini smanjiti za 8,7 procenta, a porasti za 6,1 odsto u 2021. godini.

Značajan ekonomski pad u 2020. godini očekivan je za Francusku, Italiju i Španiju, dok se manji predviđa za Nemačku, Holandiju i Poljsku.

Kada je reč o tržištu rada, u Evropskoj komisiji navode da se značajno manji broj radnih časova tokom trajanja pandemije nije pretvorio u veliki broj nezaposlenih u EU.

Povećanje broja nezaposlenih je, za sada, relativno malo u odnosu na snažan pad ekonomskih aktivnosti, što razlikuje EU od ostatka sveta, naglašeno je u Briselu.

Ekonomija
Foto: Profimedia/ilustracija

Pored ocene da su izvesna ekonomska poboljšanja primećena krajem juna i početkom jula, u Briselu su upozorili na to da je put ka privrednom oporavku Evrozone, ali i cele EU, i dalje nesiguran zbog nepredvidivosti toka pandemije COVID 19.

Kao mogući novi kamen spoticanja evropske privrede, koji će promeniti sve dosadašnje brojke prognoze na jošš gore, upozoravaju na moguće ponovno uvođenje vanrednih mera i zatvaranja zbog novog talasa Kovid19, čega smo upravo svedoci širom EU.

Da bi sanirala posledice pandemije, EU je u julu usvojila i najveći zajednički budžet u svojoj istoriji. Ukupan iznos budžeta za period 2021-2027 i novoosnovanog Fonda za opravak iznosi 1.824 milijarde evra.

EU je dogovorila Fond za oporavak EU u iznosu od 750 milijardi evra koji će, po prvi put u istoriji EU, biti finansiran zajedničkim zaduživanjem EU, putem obveznica, na svetskim tržištima kapitala, sa rokom za otplatu pozajmice do kraja 2058. godine.

Već u oktobru, da bi zaštitila radna mesta i zadržala ljude na poslu, Evropska komisija izdala je uvodnu socijalnu obveznicu u iznosu od 17 milijardi evra.

I dok većina građana EU, njih 54 procenata, podržava mere koje EU uvodi u cilju ekonomskog oporavka, čak 39 procenata ispitanika kaže da je kriza izazvana COVID 19 već uticala na njihov lični dohodak, a dodatnih 27 odsto građana očekuje takav efekat u budućnosti.

Prema novom Evrobarometru, sprovedenom u julu i avgustu, 64 procenta Evropljana misli da je ekonomska situacija loša, a 42 odsto da će se ekonomija njihove zemlje oporaviti od negativnih efekata izbijanja korona virusa 2023. godine ili kasnije.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd