fbpx
Skip to main content
rudnik

Oporavlja se rudarstvo u Srbiji: Zabeležen značajni napredak rudarskog sektora!

Foto: Profimedia
Moguće je učešće ove grane sa pet odsto u BDP- u države

Rudarski sektor beleži sve značajnije rezultate u Srbiji, trenutno čak 25 kompanija sprovodi geološka istraživanja, a rudarstvo bi moglo da učestvuje sa čak pet odsto u BDP-u zemlje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike nakon obilaska i analize 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada u našoj zemlji.

Reč je o projektu "Katastar rudarskog otpada Republike Srbije", koji naša zemlja radi u saradnji sa Delegacijom EU u Beogradu, vredan je 2,1 milion evra, a 90 odsto sredstava obezbeđuje EU, a preostalih 10 odsto Vlada Srbije.

Ipak, navodi se, održivo i odgovorno upravljanje sektorom rudarstva podrazumeva i istraživanje i procenu rizika po životnu sredinu rudarskog otpada na napuštenim lokacijama.

Projekat „Katastar rudarskog otpada" nam pomaže da identifikujemo, istražimo i klasifikujemo sve lokacije koje tek treba da saniramo i otklonimo potencijalne, a u slučaju nekih lokacija i realne, pretnje i opasnosti po životnu sredinu, bezbednost i zdravlje naših građana, navodi se u saopštenju.

Katastar rudarskog otpada, koji do sada nije postojao u našoj zemlji, a cilj ovih projektnih aktivosti je usaglašavanje sa zakonskom regulativom EU i razvoj i unapređenje sistema upravljanja rudarskim otpadom. Projekat se sprovodi od 2015., s ciljem sistematizacije i kompletiranja podataka o aktivnim i napuštenim lokacijama rudarskog otpada na teritoriji Srbije.

Rudnik
Foto: Profimedia/ilustracija

Dobijeni rezultati, navodi se biće deo baze podataka Katastra rudarskog otpada u vidu veb aplikacija i Knjige katastra rudarskog otpada. Katastar će sadržati i lokacije rudarskog otpada aktivnih rudnika i lokacije napuštenog rudarskog otpada. U okviru naredne faze projekta, 41 lokacija rudarskog otpada detaljno će biti analizirana i istražena.

Ove lokacije su odabrane s obzirom na njihov mogući uticaj na životnu sredinu i bezbednost i zdravlje ljudi, a reč je o četiri lokacije u opštini Čajetina, dve u Novoj Varoši, sedam u Raški, četiri u Krupnju, Loznici, Prijepolju, Knjaževcu i Zaječaru po dve i Crnoj Travi, Surdulici, i Majdanpeku po tri. Takođe na beogradskoj opštini Voždovac, Kučevu, Aleksincu po dve lokacije, zatim Malom Zvorniku, gradu Kragujvcu, Boljevcu, Zaječaru, Brusu i Ljuboviji po tri, kao i Žagubici, Boru i Dimitrovgradu.

Količina otpada na odabranim lokacijama čini 90 odsto ukupne količine rudarskog otpada koji se nalazi na svim posećenim lokacijama napuštenog rudarskog otpada (ukupno 250 lokacija).

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd