fbpx
Skip to main content
rudnik

Oporavlja se rudarstvo u Srbiji: Zabeležen značajni napredak rudarskog sektora!

Foto: Profimedia
Moguće je učešće ove grane sa pet odsto u BDP- u države

Rudarski sektor beleži sve značajnije rezultate u Srbiji, trenutno čak 25 kompanija sprovodi geološka istraživanja, a rudarstvo bi moglo da učestvuje sa čak pet odsto u BDP-u zemlje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike nakon obilaska i analize 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada u našoj zemlji.

Reč je o projektu "Katastar rudarskog otpada Republike Srbije", koji naša zemlja radi u saradnji sa Delegacijom EU u Beogradu, vredan je 2,1 milion evra, a 90 odsto sredstava obezbeđuje EU, a preostalih 10 odsto Vlada Srbije.

Ipak, navodi se, održivo i odgovorno upravljanje sektorom rudarstva podrazumeva i istraživanje i procenu rizika po životnu sredinu rudarskog otpada na napuštenim lokacijama.

Projekat „Katastar rudarskog otpada" nam pomaže da identifikujemo, istražimo i klasifikujemo sve lokacije koje tek treba da saniramo i otklonimo potencijalne, a u slučaju nekih lokacija i realne, pretnje i opasnosti po životnu sredinu, bezbednost i zdravlje naših građana, navodi se u saopštenju.

Katastar rudarskog otpada, koji do sada nije postojao u našoj zemlji, a cilj ovih projektnih aktivosti je usaglašavanje sa zakonskom regulativom EU i razvoj i unapređenje sistema upravljanja rudarskim otpadom. Projekat se sprovodi od 2015., s ciljem sistematizacije i kompletiranja podataka o aktivnim i napuštenim lokacijama rudarskog otpada na teritoriji Srbije.

Rudnik
Foto: Profimedia/ilustracija

Dobijeni rezultati, navodi se biće deo baze podataka Katastra rudarskog otpada u vidu veb aplikacija i Knjige katastra rudarskog otpada. Katastar će sadržati i lokacije rudarskog otpada aktivnih rudnika i lokacije napuštenog rudarskog otpada. U okviru naredne faze projekta, 41 lokacija rudarskog otpada detaljno će biti analizirana i istražena.

Ove lokacije su odabrane s obzirom na njihov mogući uticaj na životnu sredinu i bezbednost i zdravlje ljudi, a reč je o četiri lokacije u opštini Čajetina, dve u Novoj Varoši, sedam u Raški, četiri u Krupnju, Loznici, Prijepolju, Knjaževcu i Zaječaru po dve i Crnoj Travi, Surdulici, i Majdanpeku po tri. Takođe na beogradskoj opštini Voždovac, Kučevu, Aleksincu po dve lokacije, zatim Malom Zvorniku, gradu Kragujvcu, Boljevcu, Zaječaru, Brusu i Ljuboviji po tri, kao i Žagubici, Boru i Dimitrovgradu.

Količina otpada na odabranim lokacijama čini 90 odsto ukupne količine rudarskog otpada koji se nalazi na svim posećenim lokacijama napuštenog rudarskog otpada (ukupno 250 lokacija).

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd