fbpx
Skip to main content
Dunav osiguranje

Osiguranje POUZDANA ZAŠTITA od brojnih rizika

Foto: Promo
Gazdinstvo porodice Lazarević u selu Kujevice u okolini Vladimiraca posetili su predstavnici Glavne filijale "Dunav osiguranja" u Šapcu.

Reč je o uzornom gazdinstvu koje se gotovo dve decenije bavi poljoprivrednom proizvodnjom i svake godine osigurava svoje useve i imovinu. O prednostima i značaju osiguranja meštani Kujevice razgovarali su s predstavnicima "Dunava".  

- Selo Kujavica spada u IV klasu opasnosti u opštini Vladimirci i karakteriše je izražena učestalost padanja grada prethodnih godina. U tom selu najviše se gaje ratarske, a manje voćarske kulture. Povećava se broj osiguranih gazdinstava u Mačvanskom okrugu i poljoprivrednici postaju sve svesniji značaja osiguranja svoje proizvodnje i imovine. Prošle godine Glavna filijala "Dunav osiguranja" u Šapcu isplatila je blizu 20 miliona dinara na ime šteta. Visina premije na godišnjem nivou, sa uključenim subvencijama nadležnog Ministarstva za osiguranje, za pšenicu po hektaru iznosi oko 1.700 dinara, a za kukuruz 1.600 dinara - pojasnio je okupljenim meštanima direktor Glavne filijale "Dunav osiguranja" u Šapcu Saša Obrenović.

Efikasna i procena i isplata šteta

Poljoprivrednik Branko Lazarević po polisama za osiguranje u prethodnim godina imao je štete od grada koje je kompanija "Dunav osiguranje" nadoknadila. Nedavno mu je požar zahvatio porodičnu kuću, koja je takođe bila osigurana, a činjenica da su već osam godina imali zaključenu polisu osiguranja spram rizika od požara i nekih drugih opasnosti kod kompanije "Dunav" omogućila je da nakon toga procenitelji u vrlo kratkom roku procene štetu i da im se na osnovu nje isplate sredstva.

- Visina premije za osiguranje imovine Lazarevića u 2018. godini iznosila je 9.099 dinara, a po toj polisi, za požar koji se dogodio, kompanija im je naknadila štetu u visini od 2,8 miliona dinara - rekao je Obrenović.

Saša Obrenović
Saša Obrenović
Foto: Promo

Branko Lazarević kaže da je istovremeno s odlukom da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom odlučio i da osigura useve, a potom i kuću od 2010. godine. Branko se bavi ratarstvom, uzgaja pšenicu i kukuruz, a kaže da su mu se već dešavale štete. Ističe da je osiguranje veoma važno i da svaki ozbiljan i odgovoran poljoprivrednik mora o tome da razmišlja.

- Nisam imao nikakvih problema u određivanju visine štete i isplati, šteta je vrlo brzo procenjena i isplaćena, a bez polise i osiguranja ne bih mogao ni da obnovim kuću koja je sredinom decembra zahvaćena požarom zbog problema sa instalacijama - rekao je Lazarević.

Njegov komšija Rade Grujić takođe se bavi ratarskom, ali i povrtarskom proizvodnjom. Na površini od 10 hektara uzgaja pšenicu, kukuruz, ali i krompir, papriku i praziluk. Useve osigurava od osamdesetih godina, a prošle godine odlučio je da osigura i kuću i nameštaj.

- Klimatske promene navele su me na to da osiguram proizvodnju jer će se nepogode sve češće dešavati, a proizvodnja na otvorenom naročito je u zoni rizika - rekao je Grujić.

Do sada je već pet puta imao štetu, a pre tri godine čak stopostotnu.

Dunav osiguranje
Osiguranje od neprocenjive pomoći poljoprivrednicima
Foto: Promo

- Zadovoljan sam načinom osiguranja i dinamikom isplate štete - rekao je Grujić i dodao da su i njegove komšije, kada su videle kakva ga je šteta te godine zadesila, odlučile da se osiguraju.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstava iz Bogatića Ivan Radovanović, koji se bavi stočarstvom, ratarstvom i voćarstvom, takođe se pre tri godine opredelio da svoj trud i rad zaštiti osiguravajućom polisom. Na oko 30 hektara površine proizvodi pšenicu, suncokret, soju i kukuruz, a bavi se i proizvodnjom voća. Takođe uzgaja bikove i svinje.

- Prošla godina je bila katastrofalna, zadesio nas je grad i velike površine su bile zahvaćene štetom. Osiguranje mi je bilo od velike pomoći - ispričao je Radovanović svoja iskustva.

Kaže i da je član Udruženja proizvođača maline i kupine "Mačva" čija je ideja bilo osnivanje voćarske zadruge "Egzercir". Planovi su im da se na pet hektara bave organskom proizvodnjom maline.

- Prvi koraci koji se tiču proizvodnje su načinjeni, a jedan od narednih ciljeva biće osiguranje i siguran sam da će nas u tome valjano, kao i do sada,  pratiti "Dunav osiguranje" - rekao je Radovanović.

Vatra progutala kuću Lazarevića

Govoreći o imovinskim osiguranjima okupljenim meštanima Kujevice i novinarima Obrenović je na primeru porodice Branka Lazarevića istakao značaj te vrste osiguranja. On je ovom prilikom ukazao i na neophodnost edukacije svih građana o potrebi da osiguraju svoju imovinu spram rizika od požara jer se u Mačvanskom okrugu požari često dešavaju.

Branko Lazarević
Lazarevićima brzo isplaćena nadoknada štete od požara
Foto: Promo

- Treba imati u vidu i da se takvi rizici ne dešavaju samo komšijama već se mogu desiti i nama. Polisa osiguranja je u takvim situacijama zaštita za materijalna ulaganja, trud i rad uložen u sticanje imovine. Pored toga, podjednako je važno izabrati i osiguravajuću kuću koja ima kapacitet da odgovori na potrebe svojih osiguranika u punom obimu kako bi se posledice štetnih događaja valjano i brzo otklonile - istakao je Obrenović.

Polisa na dar šestočlanom gazdinstvu Branka Lazarevića

Tokom održavanja radionice Obrenović je poklonio Lazarevićima polisu za osiguranje useva za ovu godinu rukovodeći se sloganom kompanije "Prijatelj ostaje prijatelj" i to za osiguranje 2,5 hektara pod zasadom pšenice.

- Želeli smo da ovim gestom nagradimo poverenje Lazarevića koje je "Dunav osiguranju" godinama ukazivano i da izađemo u susret šestočlanoj porodici Lazarevića da ne razmišlja o vremenskim nepogodama ovog leta i eventualnoj šteti koje mogu prouzrokovati na njihovom imanju - rekao je novinarima i okupljenim meštanima Obrenović.

Osiguranje života najvažnije

- Vrlo često smo spremni da svoj novac uložimo u neke druge vrednosti ili njihovu zaštitu, a zaštita ljudskog života uvek treba da bude na prvom mestu. Osećaj odgovornosti prema sopstvenom životu i prema svojoj porodici rađa potrebu da preduzmemo sve potrebne korake kako bismo se zaštitili od nepredviđenih a mogućih događaja, da stvorimo lične fondove koji će našem potomstvu omogućiti da donese vrlo značajne životne odluke ili nama da stvorimo osećaj finansijske sigurnosti - istakla je šef  Službe za prodaju životnog osiguranja u Glavnoj filijali "Dunav osiguranja" u Šapcu Mirjana Đurković.

Iz godine u godinu portfelj životnih osiguranja kontinuirano raste i u ovom trenutku kompanija je na četvrtoj poziciji na tržištu, sa više od pola miliona osiguranika, što u vidu ličnih individualnih što kolektivnih osiguranja.

Dunav osiguranje
Kompanija ima više od pola miliona osiguranika
Foto: Promo

Životno osiguranje može da ponudi izuzetno valjane usluge sa ciljem da pomogne kad je najpotrebnije. U ponudi kompanije je nekoliko usluga: osiguranje "moj život", koje je najčešći vid osiguranja, stipendijsko osiguranje kojim našoj deci možemo omogućiti adekvatno školovanje, riziko-osiguranje života - posebno osiguranje koje pokriva samo rizik od smrti, kolektivno osiguranje penzionera, gde obezbeđujemo visok nivo zaštite i finansijskog pokrića uz nisku premiju osiguranja, kolektivno osiguranje zaposlenih za slučaj smrti koje je namenjeno poslodavcima koji ozbiljno i odgovorno razmišljaju o neprijatnim posledicama što mogu zadesiti porodicu zaposlenog u slučaju njegove smrti. 

Osiguranici su često u zabludi da je za polisu ŽO potrebno mnogo novca i ne razmišljaju o posledicama koje odlaganje njenog zaključenja može da donese. U trenutku kada sebi budemo mogli da priuštimo osiguranje možda će nastupiti okolnosti gde sklapanje polise ŽO više neće biti izvodljivo, ili barem ne više tako povoljno, a novac je u međuvremenu sigurno potrošen na manje značajne stvari.

Zato ne treba odlagati donošenje tako važne odluke jer zaključenjem ŽO dobijamo mnogo više od samog osiguranja – ulažemo u budućnost, štedimo za sebe i drage osobe. Svaka polisa je jedinstvena, kreirana na osnovu osiguranikovih želja, potreba i mogućnosti. Svojim osiguranicima naši profesionalci uvek stoje na raspolaganju u svakom trenutku mogu da se obrate kompaniji "Dunav osiguranje" u svim gradovima jer smo prisutni i zastupljeni u celoj zemlji.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd