fbpx
Skip to main content
Razgovaralo se i o novim mogućnostima saradnje

Osiguranje – zaštita savremene poljoprivredne proizvodnje

Foto: Promo
Edukativna radionica

Na edukativnoj radionici u srednjoj "Poljoprivrednoj školi" koja je održana juče u Bijeljini Kompanija "Dunav osiguranje" predstavila je poljoprivrednim proizvođačima, profesorima i učenicima značaj osiguranja u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji i brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike, pre svega za osiguravajuće pokriće useva, plodova i duvana, osiguranje životinja, ali i za osiguranje imovine.

Predavači izazvali pažnju i medija i učesnika radionice
Predavači izazvali pažnju i medija i učesnika radionice
Foto: Promo

– Procenat osiguranja useva i plodova i dalje je vrlo nizak, a mi želimo da organizovanjem ovakvih radionica povećamo taj procenat kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili sigurni u svoje prihode, rekla je v. d. direktora Filijale „Dunav osiguranje“ u Bijeljini Marija Nikolić i dodala:

– "Dunav osiguranju" kao lideru u osiguranju poljoprivrednih kultura na području Semberije, Posavine i dela Federacije BiH i u 2019. godini poverenje je ukazao veliki broj poljoprivrednih proizvođača, tako da je na ovom području osigurano oko 1.800 ha različitih kultura, među kojima prednjače duvan, pšenica i uljana repica. Na području Gradačca, koji je poznat kao voćarski kraj, osigurano je oko 20.000 sadnica šljive, kruške i jabuke – naglasila je Nikolić.

Marija Nikolić, v.d. direktorka Filijale Dunav osiguranja u Bjeljini
Marija Nikolić, v.d. direktorka Filijale Dunav osiguranja u Bjeljini
Foto: Promo

– Klimatske promene koje uslovljavaju vremenske nepogode sve češća su pojava i nanose velike štete na poljoprivrednim kulturama. U prilog tome ide i činjenica da je „Dunav osiguranje“ u 2018. isplatilo više od 200.000 KM štete, a u poslednje tri godine isplaćeno je oko 390.000 KM – pojašnjava v. d. direktora Filijale „Dunava“ u Bijeljini i dodaje da je naveći deo osiguranih kultura oštećen gradom, što pored požara i groma spada u osnovne rizike, pored kojih naša kompanija pruža osiguravajuća pokrića i za dopunske rizike kao što su oluja, poplava i prolećni mraz.

Osiguranje -  interesantna tema  za učesnike radionice
Osiguranje -  interesantna tema  za učesnike radionice
Foto: Promo

Navodeći da je godišnja premija za osiguranje jednog hektara duvana s prosečnim prinosom od 1.500 kg/ha i cenom od 3,3 KM/kg premija iznosi 369 KM, dok je za osiguranje 1 ha pšenice s prosečnim prinosom od 5.000 kg/ha i cenom od 0,35 KM/kg premija iznosi 40,95 KM, Nikolić je učesnike radionice podsetila da poljoprivredni proizvođač na početku plaća samo 10 % premije, dok FOTO: Razgovaralo se i o novim vrstama osiguranja ostatak plaća najkasnije do 30. septembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za podsticaj koji Vlada RS isplaćuje u iznosu do 50 %, a najviše do 25.000 KM.                             

Iskustva s "Dunavom" su odlična                                        

Veliki poljoprivredni proizvođač žitarica Branimir Andrić, koji obrađuje oko 300 hektara, naglasio je da je za sve koji se ozbiljno bave ovim poslom i ulažu u agrotehniku osiguranje, iako nije obavezno – obaveza. Moja iskustva s Kompanijom "Dunav" su odlična, kao i 99,9 odsto svih poljoprivrednika s ovog područja koji su zaključili osiguranje u "Dunavu", kaže Andrić.

Branimir Andrić, poljoprivredni proizvođač
Branimir Andrić, poljoprivredni proizvođač
Foto: Promo

On je podsetio da su u ovom kraju posedi dosta usitnjeni i da su njihovi vlasnici uglavnom stariji ljudi što utiče da osiguranih bude manje.

Osigurana celokupna proizvodnja bundeve i prerada 

Niko Sjerić, koji je s porodicom pre deset godina razvio proizvodnju bundeva na desetak hektara, ali i njihovu dalju preradu do proizvoda za široku potrošnju, ocenio je da je za ovakav tip proizvodnje osiguranje neophodno i dodao da od početka sarađuje s „Dunav osiguranjem“.

Niko Sjerić, proizvođač i prerađivač bundeve iz okoline Bjeljine
Niko Sjerić, proizvođač i prerađivač bundeve iz okoline Bjeljine
Foto: Promo
               

Niko Sjerić, proizvodnja od bundeve do gotovih proizvoda
Niko Sjerić, proizvodnja od bundeve do gotovih proizvoda
Foto: Promo
     

Proizvodnja od bundeve do gotovih proizvoda

Kako je naglasio, osiguranje ukupnog biznisa od proizvodnje, preko prerade, do mašina osnov je mirnog sna i sigurnog posla u oblasti koju on sa porodicom razvija.

Domaćin radionice, direktor i profesor poljoprivredne škole Zoran Despotović istakao je da učenicima tokom školovanja, a naročito kroz predmet preduzetništvo nastavnici prenose značaj osiguranja kao jednog od važnijih faktora savremene poljoprivrede.

Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne škole u Bjeljini
Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne škole u Bjeljini
Foto: Promo

– Mi kao škola imamo i 100 hektara koje obrađujemo. To smo, kao i ostala osiguranja učenika i profesora, dogovorili s „Dunav osiguranjem“, kompanijom s kojom dugo i uspešno sarađujemo – rekao je on.

Na radionici su se meštani podsetili i grada koji je udario prošle godine 3. septembra i naneo velike štetu duvanu, a kako se čulo, „Dunav osiguranje“ je one koji su bili osigurani obeštetilo već sredinom septembra.

Kadar s radionice u Poljoprivrednoj školi u Bjeljini
Kadar s radionice u Poljoprivrednoj školi u Bjeljini
Foto: Promo

Radionica u Bijeljini bila je osmi u nizu edukativnih skupova u organizaciji „Dunav osiguranja“ i Agropress-a, koji se tradicionalno održavaju na teritoriji Srbije, a odskora i u Republici Srpskoj,  gde „Dunav“ ima svoje filijale.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd