fbpx
Skip to main content
med

Otkrivamo zašto je SRPSKI MED sve traženiji

Foto: Profimedia
Veliki potencijali pčelarstva u našoj zemlji, u kojoj je prošle godine broj košnica uvećan za milion

Pčelarstvo, kao jedna od najstarijih privrednih grana, i dalje krije velike potencijale za razvoj. Proizvodnja meda u Srbiji lane je bila, prema procenama, 10.000 tona. Izvoz beleži konstantan rast, a košnice su sve brojnije. Prema podacima pčelarske privrede u našoj zemlji, procenjuje se da je broj košnica za godinu dana uvećan za više od milion komada. I da će i dalje rasti.

VLADA SRBIJE POMAŽE PREDUZETNIŠTVO: Za mlade preduzetnike 220 miliona, a za OVU GRUPU dodatnih 100 MILIONA

VLADA SRBIJE POMAŽE PREDUZETNIŠTVO: Za mlade preduzetnike 220 miliona, a za OVU GRUPU dodatnih 100 MILIONA

- Med spada u najzdraviju hranu u ishrani stanovništva, a Srbija raspolaže znatnim prirodnim resursima, koji su osnov razvoja pčelarstva i potrebno ih je u budućnosti maksimalno koristiti. To sve ukazuje na ogromne potencijale za dalji razvoj ove privredne grane - ističu u Privrednoj komori Srbije.

Tanka je linija između pčelarenja koje je hobi i profesionalnog pčelarenja.

- Privredno pčelarstvo u Srbiji iz godine u godinu se sve više razvija. Oblast pčelarstva je dobijala pomoć od države za omasovljenje, ali je sada neophodno određenim merama pomoći razvoj pčelarstva kao privredne delatnosti - ukazuju u PKS.

Ukupan izvoz meda u 2018. godini, iznosio je 2.744 tone u vrednosti od 12.369.800 dolara. To je za 17 odsto manje nego 2013. godine, a ipak predstavlja rast, i to od 26 odsto, u odnosu na 2018. godinu.

Najviše meda prošle godine iz Srbije je izvezeno u Norvešku, Italiju i Nemačku: ukupno 1.696 tona. Veliki porast izvoza meda beleže Australija, Kina, Makedonija...

med i pčela
Foto: Profimedia

Uvoz meda u našu zemlju je simboličan i iznosi svega 43 tone. Najviše meda se uvozilo iz Nemačke, Mađarske, sa Novog Zelanda i iz Grčke.

- Sve veća potražnja meda otvara velike mogućnosti za ozbiljniji razvoj pčelarstva u Republici Srbiji - ističu u Privrednoj komori.

- Indirektne koristi od pčelarstva u oprašivanju biljaka u voćarstvu, povrtarstvu, ratarstvu i spontanih biljnih vrsti, od velikog su značaja za druga poljoprivredna gazdinstva i ekosistem uopšte. Tehnologija pčelarstva je napredovala u Republici Srbiji što se vidi iz rasta broja košnica po gazdinstvu, a i u produktivnosti.

Da bi se ovaj trend rasta pčelarske proizvodnje nastavio potrebno je izraditi Strategiju razvoja privrednog pčelarstva u resornom ministarstvu.

Takođe, neophodno je uskladiti zakonske propise Republike Srbije sa propisima EU i što pre osnovati radnu gupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu; Uvesti pčelarstvo kao obavezni predmet u srednje poljoprivredne škole i, konačno - da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imenuje Referentnu laboratoriju za analize meda i drugih pčelinjih proizvoda.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
27 Beograd