clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Otrov jedne životinje SKUPLJI OD ZLATA: Koje su najskuplje supstance na svetu?

29.10.2020. 13:30
Piše:
Srbija Danas/Blic
Zlato
Zlato / Izvor: Profimedia
Najskuplje supstance koštaju milione dolara po gramu

Čaj skuplji od zlata, otrov skuplji od platine ili misteriozni kalifornijum - to uključuje najskuplje supstance na svetu. Cena nekih od njih može dostići i milione dolara po gramu. Postoji, međutim, supstanca čija je cena apsolutno zapanjujuća u poređenju sa svim ostalim.

MIRAN ŽIVOT U EU NE POSTOJI: Minimalne plate ne obezbeđuju pristojnu egzistenciju

MIRAN ŽIVOT U EU NE POSTOJI: Minimalne plate ne obezbeđuju pristojnu egzistenciju

KORONA UDARILA I NA KOZMETIČKU INDUSTRIJU: Drastično opala prodaja šminke u svetu

KORONA UDARILA I NA KOZMETIČKU INDUSTRIJU: Drastično opala prodaja šminke u svetu

Mnoge od najskupljih supstanci ne mogu se kupiti ni tek tako - dostupni su samo pod određenim uslovima ili na posebnim aukcijama za znalce.

Sledeća lista uključuje samo legalne supstance kojima se trguje, čak i ako su vrlo restriktivne (kao što su radioaktivni elementi), pa stoga lista ne uključuje droge ili kljove nekih životinja. Takođe ne uključuje kozmetiku i lekove čija je cena rezultat višegodišnjeg istraživanja i rada naučnika, a ne svojstva ili retkost jedne supstance, piše "Biznis insajder Poljska".

Evo najskupljih supstanci na svetu:

Šafran

Najskuplji začin u svetu, koji je izuzetno teško uzgajati. Da biste dobili nešto više od 450 grama šafrana, potrebno je do 80.000. cvetova krokusa, a ovo je samo početak - jer je sam postupak sušenja zahtevan. To se, pak, pretvara u visoke cene, koje, među njima, zavise od proizvođača i kvaliteta. U najskupljim slučajevima šafran se plaća čak 70 PLN po gramu (oko 17 dolara).

Lutecijum

Hemijski element i jedan od najređih metala na Zemlji. Njegova visoka cena je derivat, između ostalog poteškoće u njenom dobijanju, jer je ceo proces veoma složen. Zbog retkosti ima relativno malo upotreba, uključujući u industriji, ali se njegovi izotopi koriste i u lečenju neuroendokrinih tumora. Cene lutecijuma osciliraju oko 10.000. dolara za kilogram, ili oko 10 dolara po gramu.

Kavijar crne beluge

Beluga je riba iz porodice jesetre, od koje se ikra koristi za pravljenje čuvenog crnog kavijara, koji se smatra delikatesom bogatih ljudi. Godinama je kavijar beluge teško nabaviti, a samim tim i veoma skup. Beluga polaže jaja samo jednom u nekoliko godina, a ženke sazrevaju u dobi od 16-18 godina. Cene su porasle kada je riba stavljena na listu ugroženih vrsta. Beluga kavijar je često falsifikovan, tako da možete da ga naizgled smatrate jeftinijim. Kilogram originalne poslastice može koštati od sedam do 10 hiljada dolara, a u ekstremnim slučajevima čak 34 hiljade dolara.

Platina

Suprotno onome što mnogi ljudi misle, platina kao plemeniti metal nije skuplja od zlata. Trenutno košta oko 26-27 dolara po gramu. Koristi se ne samo u nakitu, već pre svega u industriji, medicini i elektronici.

Zlato je nesumnjivo jedna od najpopularnijih ruda, koja se dugi niz godina koristi i u elektronici, nakitu, ali i kao investicija. Trenutno je zlato najskuplje od 2012. godine, a njegov nominalni rekord u ceni postavljen je 2011. godine: više od 1.800 američkih dolara. po unci (28,3 grama). Međutim, vredi zapamtiti da su to nominalne vrednosti, a u poređenju, na primer za investitore, inflacija je često uključena.

Iridijum

To je jedan od najtvrđih metala na svetu. Koristi se npr. u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i naprednim industrijskim tehnologijama. Njegova vrednost se znatno povećala tokom nekoliko godina - 2004. koštala je oko 200 dolara po unci, ili približno sedam dolara po gramu, a sada je 1.660 dolara po unci, odnosno 58,6 dolara.

Plutonijum

Radioaktivni element, metal, koji se koristi u nuklearnim elektranama, nuklearnom oružju i, na primer, u nekim svemirskim tehnologijama. Umesto toga, ne može se kupiti privatno, jer je trgovina plutonijumom visoko regulisana i strogo ograničena - baš kao i drugi radioaktivni materijali. Pluton može biti u različitim sortama i cenama, u rasponu od dvesta dolara do četiri ili pet hiljada dolara po gramu.

Da Hong Pao čaj

Smatra se najskupljim čajem na svetu. Pravi čaj Da Hong Pao dolazi iz kineske regije Vuiishan, gde specifična svojstva tla određuju kvalitet listova čaja. Njegova cena, između ostalog, zavisi sa određenog mesta porekla. Sorte Zhengian su najskuplje. Međutim, najviša cena odnosi se na aukciju 2002. godine, kada se 20 grama čaja prodalo za 28.000 američkih dolara - ili 1.400 američkih dolara po gramu. Međutim, bio je jedinstven, jer je proizašao iz drveća koje raste na mestu gde je danas zabranjeno sakupljanje lišća, a samo područje je pod zaštitom. Prema industrijskim veb lokacijama, ako biste danas mogli da kupujete čaj od ovih stabala, cena bi lako mogla biti čak dvostruko veća.

Otrov plavog škorpiona

Otrov škorpiona vrste (Leiurus quinquestriatus) drugi je po snazi među škorpionima na svetu - i, naravno, može biti fatalan za ljude. Njegov ugriz boli sto puta više od pčela. Najčešće se njegova cena daje u galonima (3,7 litara) - jedan galon košta 39 miliona dolara. To znači da biste za 130 dolara mogli kupiti kap ovog otrova veličine zrna šećera.

Škorpija
Škorpija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Odakle dolazi ova cena? Dva su razloga. Pre svega, kako su naučnici otkrili, otrov ove ljuske verovatno se može uspešno koristiti u lečenju nekih vrsta karcinoma - hlorotoksin sadržan u otrovu napada ćelije raka, ostavljajući zdrave ćelije same. I ovo je samo jedna od mnogih medicinskih upotreba otrova ovog škorpiona - a otkriva se i više. Drugo, njegovo vađenje je vrlo teško i dugotrajno. Jedna jedinka može dobiti do dva miligrama otrova odjednom. Dakle, da bi se dobio 3,7 litara otrova, jedan šutnuti morao bi se "pomuzeti" preko 2,6 miliona puta, što je naravno fizički nemoguće. Sam postupak zahteva ručno istiskivanje otrova iz škorpiona, koristeći posebne klešta. Naučnici su već razvili mašinu koja to radi automatski, ali biće dostupna za upotrebu tek za nekoliko godina i ... i dalje će moći istovremeno da obrađuje samo četiri osobe - definitivno više od čoveka, ali mnogo manje od zahteva za otrovom stvorenja.

Otrov nekih zmija, na primer iz porodice korala, takođe je veoma skup. Cene otrova nekih vrsta zmija kreću se od 1.000 do 4.000 dolara po gramu.

Beli tartufi

Beli tartufi poznati su kao retka i skupa poslastica. Najskuplji koštaju i nekoliko stotina dolara po gramu. Njihova cena rezultat je retkosti i činjenice da rastu samo u kratkom, specifičnom periodu godine. Najveći beli tartuf do danas, težak 1,88 kilograma, prodat je 2014. godine na njujorškoj aukciji za nešto više od 61.000 američkih dolara, što je 32,4 dolara po gramu. Međutim, bila je to relativno niska cena, jer je četiri godine ranije za tartuf duplo manji dato oko 460 dolara za gram. Povoljna cena u 2014. rezultat je izuzetno visoke proizvodnje na tržištu, što je pretočeno u popuste. Međutim, beli tartufi se često mogu kupiti malo jeftinije nego u gore opisanim rekordnim slučajevima.

Dijamanti i drugi dragulji

Drago kamenje i sve vrste dragulja svrstani su u jednu grupu, jer su njihove cene veoma različite. Najskuplje drago kamenje uključuje: crveni berili (50-60 hiljada dolara po gramu), grandidierite (150 hiljada /g) ili benitoit (do 21 hiljadu USD po gramu). Iako treba imati na umu da su to pretvorene cene - industrija nakita obično koristi cenu po karatu, koja odgovara težini od 200 miligrama, odnosno 1/5 grama. Painite, jedan od najređih minerala na svetu (oko 300.000 dolara po gramu), takođe se pominje među najskupljim draguljima.

Dijamant
Dijamant / Izvor: Profimedia

Međutim, postoje i dragulji čije cene dosežu nekoliko miliona dolara po gramu. Crveni i plavi dijamanti, plavi granat mogu koštati nekoliko miliona dolara po karatu.

Međutim, važno je zapamtiti da se u slučaju dragulja njihove cene povećavaju retkošću i veličinom. Dijamanti u prirodnoj boji, poput crvenih i plavih, prirodno su ređi od belih. I istovremeno, što je dijamant veći, to je cena po karatu veća, jer su veliki dragi kamenje obično ređi.

Kalifornijum

To je najskuplji poznati element, proizveden veštački. Ime mu potiče iz američke države Kalifornija - prvi put je proizvedeno na kalifornijskom univerzitetu Berkelei. Veoma radioaktivan i potencijalno veoma opasan. Međutim, ima vrlo mirnu upotrebu - koristi ga, između ostalih, i u medicini za zračenje malignih tumora i za rendgensko zračenje čeličnih konstrukcija u potrazi za oštećenjima ili nedostacima. Obično se navodi kao njegova cena od 27 miliona dolara po gramu, ali je za jedan od njegovih izotopa plaćena rekordna cena 1998. - 180 miliona dolara.

Endoedrični fuleren

Pod ovim komplikovanim imenom postoji vrlo zanimljiva supstanca. Endoedrični fuleren je nanostruktura ugljenika koja može da "zarobi", na primer, atome azota ili helijuma. Naučnici veruju da se ovaj fuleren može koristiti, na primer, za minijaturizaciju atomskih satova. Takvi satovi bi se zato mogli instalirati, na primer, u naše pametne telefone i GPS uređaje, što bi dalo tačnost navigacije do 1 milimetar - dok je trenutno tačno do najviše 1-5 metara.

Godine 2016. laboratorija koja sarađuje sa Univerzitetom u Oksfordu objavila je da proizvodi endohidralni fuleren i prodala ga po ceni od 145 miliona dolara po gramu.

Piše:
Srbija Danas/Blic
29.10.2020. 13:30