fbpx
Skip to main content
seme

Otvorena prva BANKA SEMENA, stare sorte BESPLATNO dostupne poljoprivrednicima

Foto: Profimedia/ilustracija
U Srbiji je otvorena prva banka semena i gena "Zrno", u mioničkom selu Paštrić.

Njen cilj je aktivno gajenje starih sorti voća, povrća i žitarica. Plan je da se ovakve banke semena pokrenu u svakom regionu Srbije, što će istovremeno obezbediti očuvanje lokalnog biodiverziteta i veću zaradu poljoprivrednicima, jer se takvi proizvodi zbog svoje specifične arome više vrednuju na tržištu.

Banku semena u mioničkom kraju, bogatom starim stablima voća, posebno jabuka, krušaka i šljiva, osnovao je lokalni ekološki pokret "Okvir života" uz finansijsku podršku organizacija "ORCA" iz Beograda i Nacionalne koalicije za decentralizaciju Niša. Ona se razlikuje od drugih banaka semena po tome što nije usmerena samo na sakupljanje i skladištenje semena. Stručnjaci u ovoj ustanovi konzerviraju, revitalizuju i čuvaju lokalne varijetete voća, povrća i žitarica.

Ako ste na SPISKU danas možete da podignete NOVAC za naknadu!

Ako ste na SPISKU danas možete da podignete NOVAC za naknadu!

USVOJEN NOVI ZAKON O E-TRGOVINI: Srbija počinje da posluje po najnaprednijim svetskim modelima, evo šta to znači

USVOJEN NOVI ZAKON O E-TRGOVINI: Srbija počinje da posluje po najnaprednijim svetskim modelima, evo šta to znači

TRAŽENIJI OD ZLATA: Srbija ima 10 odsto svetskih zaliha ovog metala

TRAŽENIJI OD ZLATA: Srbija ima 10 odsto svetskih zaliha ovog metala

- Materijal kojim u određenom trenutku raspolažemo dostupan je svim poljoprivrednicima mioničkog kraja, posebno onima koji su se opredelili za organsku proizvodnju. Razmena je besplatna i svaki klijent je u obavezi da nam vrati manji deo semena, a ostalo može da zadrži", rekla je koordinatorka tog projekta, biolog Ivana Petrović.

Trenutno, kako je navela, "zaviruju u bašte" i popisuju stare sorte, a postoji i interesovanje da se banka ili biblioteka semena osnuje i u drugim regionima.

Cilj je da se umnoži materijal kojim banka raspolaže, a kako svaka poljoprivredna kultura ima svoje specifičnosti u sakupljanju, skladištenju i setvi, poljoprivrednicima je omogućeno da se međusobno povezuju i razmenjuju znanja potrebna za njihovo uzgajanje.

Pšenica
Foto: Profimedia

Stručna podrška je neophodna, kako je dodala, i zato što poljoprivrednici mogu ponekad pogrešno procene da li neku vrstu vredi uzgajati. To je, na primer, bio slučaj sa lokalnom podvrstom pšenice u Turskoj, koja je skoro izumrla, jer u prinosima nije bila konkurentna drugim sortama, ali osamdesetih godina prošlog veka je utvrđeno da je otporna na niz patogena i da uzgajivači od nje mogu da ostvare dobru zaradu.

- Tako je i bilo i kod nas. Za lobodu koja podseća na spanać i mahunarke bob i bamiju, retko ko je čuo i gotovo je nemoguće pronaći te biljke na našim pijacama. Povrće je ugroženije, jer su to uglavnom jednogodišnje biljke, stabla su stara i ostajemo bez materijala ako ga ne čuvamo svake godine -  upozorila je Petrović.

Ona je podsetila da je od nekadašnjih 7.000 vrsta jestivog bilja, sada 75 odsto svetske proizvodnje hrane zavisi od 12 vrsta biljaka i pet vrsta životinja, pri čemu kukuruz, pirinač i pšenica dominiraju u ljudskoj ishrani. A stare sorte, navela je, osim što obezbeđuju raznovrsnost, imaju i tu prednost da su otpornije i za njihovo održavanje nisu potrebne "infuzije" u vidu velikih količina pesticida, a manja su i ulaganja za đubrenje i navodnjavanje.

Ona smatra i da bi mala gazdinstva u Srbiji trebalo da gaje specifične vrste, "jer one donose bolju zaradu ne samo u poljopriverdi već i u drugim privrednim granama, kao što je turizam".

- Novi trend u turizmu su neistražene male sredine, njihova tradicija i domaći specijaliteti. Lenja pita za strance je privlačnija od industrijske čokolade i upravo to treba da im ponudimo - poručila je Petrović. Ona je zato pozvala sve poljoprivrednike koji uzgajaju stare sorte da se jave i pridruže inicijativi.

U Srbiji je za ovu oblast nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u njen razvoj aktivno su uključeni i naučni instituti, poput Institututa za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Ovaj institut raspolaže zavidnom kolekcijom semena autohtonih biljnih vrsta, a Odeljenje za suncokret održava banku gena i za potrebe Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Podseća se i da je Svetska banka hrane "Global Seed Vault" u Svaldbardu u Norveškoj, kojom upravlja Nordijski centar za genetske resurse "NordGen", prošle godine obeležila deceniju poslovanja sa više od milion vrsta semena poljoprivrednih kultura iz celog sveta, uključujući i Srbiju.

MASOVNO KRADU MALINE: Beru najbolje plodove, meštani organizovali dežurstva! Policija traga za POČINIOCIMA!

MASOVNO KRADU MALINE: Beru najbolje plodove, meštani organizovali dežurstva! Policija traga za POČINIOCIMA!

POLJOPRIVREDNICI, POVEDITE RAČUNA: Ako zapustite njivu, sledi KAZNA

POLJOPRIVREDNICI, POVEDITE RAČUNA: Ako zapustite njivu, sledi KAZNA

Odlazak na pijacu više neće biti isti! Strogi propisi u Srbiji: Ukoliko se oglušite sledi kazna od 25.000 dinara!

Odlazak na pijacu više neće biti isti! Strogi propisi u Srbiji: Ukoliko se oglušite sledi kazna od 25.000 dinara!

Predstavnik te intsitucije Asmund Asdal za  je rekao da je prema proceni FAO, raznolikost useva od 1900. godine smanjena za oko 75 odsto i da su mnoge sorte nestale jer su poljoprivrednici prešli na proizvodnju novih sorti voća, povrća i žitarica.

- Seme može da bude uništeno i zbog rata i sukoba, prirodnih katastrofa ili lošeg upravljanja poljoprivredom - dodao je Asdal i istakao da niko u svetu ne može da ustanovi koliku je čovečanstvo štetu pretrpelo u hrani i novcu zbog izumiranja poljoprivrednih biljnih vrsta. Prema njegovim rečima, ova vrsta računice se ne može izvesti čak ni na godišnjem nivou, ali upozorava da "gubitak genetskih resursa predstavlja i potencijalni gubitak buduće proizvodnje hrane i gubitak prihoda.

Da li očekujete da će Hašim Tači dobiti poziv za Hag?

Krenuo je da čisti bojler i zanemeo od ŠOKA kada je video šta je sve pronašao u njemu (VIDEO)

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd